Pjesničko čitanje ‘Sloboda mašte’

PEN centarHrvatski P.E.N. centar organizirao je pjesničko čitanje Sloboda mašte, koje se održalo putem Zooma / Facebooka Hrvatskog PEN centra, u četvrtak 17. prosinca 2020.

Sudjelovali su: Ivana Bodrožić, Marija Dejanović, Marina Katinić, Dorta Jagić, Sonja Manojlović (Hrvatska), Luljeta Lleshanaku (Albanija), Nataša Sardžoska (Makedonija), Steven Fowler (Engleska), Bina Sarkar Ellias (Indija) Prisca Agustoni, Francesca Cricelli, Thiago Ponce de Moraes, Lubi Prates (Brazil), Mario Angel Quintero (Kolumbija), Jennifer Clement, predsjednica Međunarodnog PEN-a (Meksiko).

Moderirao je Tomica Bajsić, predsjednik Hrvatskog PEN-a,adostupno je na službenom Youtube kanalu  https://www.youtube.com/watch?v=vorE67UKhtA&feature=share&fbclid=IwAR25AfhIg66MF2Pcvo6JS58pScvt2paA8FEUOJIhPuKCz4tq9KPubT6WkTw

Gotovo 100 godina PEN se zalaže za slobodu izražavanja. PEN se također zalaže i vjeruje u slobodu empatične mašte, prepoznajući pritom da mnogima nije bilo dano da ispričaju vlastite priče. To je dovelo i do potrebe za manifestom o slobodi mašte.

Manifest demokracije mašte

Međunarodna povelja PEN-a otvara se tvrdnjom da književnost ne poznaje granice. To govori o stvarnim, ali i ne manje važnim, zamišljenim granicama. PEN se suprotstavlja nacionalnim i kulturološkim ograničenjima koja žele zaustaviti ljude da se međusobno slušaju, čitaju i uče jedni od drugih. Jedna od najžalosnijih oblika cenzure je autocenzura – gdje su zidovi izgrađeni oko mašte. Ti su zidovi često podignuti iz straha od napada.

PEN vjeruje da mašta omogućava piscima i čitateljima da nadiđu svoje vlastito mjesto u svijetu i predstave ideje drugih, često onih kojima je zapriječena sloboda izražavanja. Za neke pisce zatvor je bio mjesto u kojem je mašta značila unutarnju slobodu, a katkad i preživljavanje.

Mašta je teritorij svih otkrića kako ideje nastaju dok ih netko stvara. Često je u stjecištu proturječja, koje se nalazi u metafori i komparaciji, na točkama gdje prebivaju najdublja ljudska iskustva.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s