HČD na Informativnom utorku

Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica u prostoru Odjela za djecu i mladež na Starčevićevom trgu 4, svakog prvog utorka u mjesecu od 9 do 13 sati, već preko 50 godina organizira Informativni utorak. Prilika je to od samog početka bila za brojne knjižničare da bolje upoznaju fond s kojim rade. Osim izlaganja o novim knjigama, dogovaraju se tu i zajedničke akcije, provedbe kvizova i posjeti velikim godišnjim izložbama. Kako dugi niz godina utorci nisu mijenjali koncepciju, valjalo ih je osuvremeniti. Zabilježeno je da je u samim počecima bilo 17 knjižničara, no danas se ova brojka penje na 100 sudionika i uvijek se traži mjesto više jer današnje vodstvo dobro o svemu promišlja.

Organizatori Informativnog utorka u sastavu Natalija Dragoja, Isabella Mauro, Danka Hajsig i Alka Stropnik, pozivaju izdavačke kuće, književnike, ilustratore i urednike, priređuju kumulativne osvrte najkvalitetnijih izdanja knjiga za djecu i mladež, daju izvješća sa stručnih skupova, sajmova knjiga, organiziraju zajedničke akcije za poticanje čitanja, ali isto tako i stručna predavanja namijenjena i knjižničarima osnovnih škola.

U ožujku, na poziv voditeljice Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice KGZ-a, gostovala je predsjednica HČD-a Snježana Berak i u polusatnom izlaganju govorila o upravo završenom trogodišnjem Čitateljskom programu za roditelje zatvorenike i njihovu djecu, provedenom u svim kaznenim tijelima u Hrvatskoj, a kojem su prethodile dvije godine provedbe programa u samo tri kaznionice. Netom završen projekt ima dobre rezultate i viziju kako bi mogao i trebao zaživjeti u zajednici čija djeca su jedna od najnevidljivijih skupina u našem društvu. Evaluacije dobivene kroz projekt pokazuju koliko čitanje može biti od pomoći u poboljšanju roditeljskih, obiteljskih, emocionalnih odnosa, ali i odnosa između tretmanskog osoblja i zatvorenika/ca.

Pokrenuta mrežna stranica www.knjigompovezani.hr bit će spona obzirom da se svatko, a osobito izdavači mogu uključiti doniranjem sredstava ili pak knjiga i na taj način osigurati mogućnost za nastavak ovog programa.

Cilj je omogućiti po povoljnijim cijenama kupnju slikovnica i knjiga roditeljima zatvorenicima u zatvorskim kantinama, a donacijama osigurati besplatne primjerke uz eventualni trošak slanja.

Obzirom da su članice HČD-a i partnerske udruge RODA već pet godina zajednički provodile ovaj program, očekuju da će obzirom da je i u svijetu prepoznat kao inovativan, Ministarstvo pravosuđa pronaći mogućnosti za njegovu održivost.

 

 

Autorica: Snježana Berak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s