Preporuke Bibliobusne službe KGZ-a

Informatorica Bibliobusne službe Knjižnica grada Zagreba, Rajna Milunović, odabrala je “odrasle” i “dječje” naslove i preporučila ih svakom ljubitelju dobre knjige. Nastavite čitati…dalje…

Za odrasle – Što čitati…a pritom propitkivati…sebe

Dvije nezaobilazne studije o tragediji holokausta – iz rakursa krvnikaTreblinka put u tamu” povjesničarke i istraživačke novinarke Gitte Seereny, bazirana je na višednevnim razgovorima s Franzom Stanglom zapovjednikom Treblinke koji potvrđuju tezu Hanne Arendt “o banalnosti zla” (uljuđena građanska pojavnost, doza arogancije i nervoze te uporni pokušaj pronalaženja načina da se opravda svoja uloga u konačnom rješenju). Studija je posebno zanimljiva zbog “glasova” Stanglove supruge, visokih dužnosnika Katoličke crkve, poljkih očevidaca. Pakao bez zrna korekcije; privlačan pojedincima niskih poriva koji je donosio položaj gospodara smrti.

Iz rakursa žrtve – “Utopljenici i spašeni” Prima Levija , antropološka je studija iz perspektive lagerskih uznika te pogrešivosti ljudskog pamćenja koje dopušta da se zločini nad kojim se svijet “zgraža” ponove. Opomena koja obvezuje. Na početku kanonskog Levijevog djela “Zar je to čovjek” u pjesmi “Shemi” pitanje je koje nam autor – svjedok postavlja. (Shemi je hebrejski naziv za najsvetiju židovsku molitvu, koja znači “čuj, počuj, slušaj). Obavezna lektira.

Hirošima”, reportažno remek-djelo američkog novinara Johna Herseya iz 1946.godine. Refleksivno svjedočanstvo (esej) o dignitetu umiranja, nestajnja; empatiji i pomirenosti poraženih, slučajno preživjelih a opet mrtvih građana Hirošime. Kuriozitet…Albert Einstein je kupio 1000 primjeraka časopisa “New Yorker” u kojem je tekst objavljen.

“Černobilska molitva”, “Rabljeno doba” Svetlane Aleksijevič dva su dijela autoričina projekta Glasovi utopije. Treći dio tog ciklusa”Dječaci od cinka” (tema je rat u Afganistanu) nije preveden na hrvatski. Oba romana (da, to su romani, a isti ima mnoge pojavnosti) vrhunska su
su proza o rusko-sovjetskoj tranziciskoj stvarnosti i tragediji komunizma.

Monumentalno djelo Davida Stevensona “1914-1918., Povijest Prvog svjetskog rata”Veliki rat koji je obilježio dvadeseto stoljeće, a njegove se posljedice osjećaju i danas. (izvrsno publicističko izdanje konačno je na pravi način “popunilo” prazninu u tretiranju teme – da li zato što je doba stoljetne “godišnjice”?)

Kate Atkison, “Život za životom” – mala subverzija za ljubitelje obiteljskih saga (ovaj roman to nikako nije!). Junaci priče jesu dobrostojeća britanska obitelj Todd te protagonistica Ursula. Vrijeme radnje je turbulentno dvadeseto stoljeće u kojem uz ratove koje Imperij vodi, dolazi do bitnih promjena na osobnom i društvenom planu u britanskom društvu. Roman je to i o samom “činu pisanja”, autorica manipulira čitateljem dajući svojim junacima različite mogućnosti bivanja – “drugu šansu”. Prilika da se reaktiviraju već prevedeni i pomalo zaboravljeni romani iste autorice – “Povijest slučajeva”, “Iza kulisa u muzeju”.

Kako čitateljskoj publici nesvikloj na čitanje strip albuma (od kojih su mnogi remek djela ) približiti isti. Bezbroj je isprika ZAŠTO NE…ne mogu pratiti tekst i sliku (ma dajte?!?), jako su teški i nespretni, to je za djecu, “romane???”, vrti mi se u glavi (Sic!). Ali ZAŠTO I KAKO DA! Pa kao prvo, treba prezentirati priču. Čitali su i cijene Zweiga? Bi li možda saznali nešto o sudbini velikog pisca na vjetrometini povijesnih i osobnih demona – Seksik&Sorel, “Posljednji dani Stefana Zweiga” . Ili, u isto vrijeme ispod nekog drugog neba Joseph Janovici (stvarna osoba) predstavljen kao siroče, imigrant, sakuplač starog željeza,kolaboracionist, član pokreta otpora, nepomazan besmrtnim djelom ali u beskompromisnoj životnoj igri koja se prati kao povijesni biografski triler u strip formi “Bilo jednom u Francuskoj”autori Nury&Valee. Zvuči napeto.Treba pokušati. Benefit je ogroman.

Karl-Ove Knausgaard, “Moja borba”prevedena su prva tri dijela monumentalnog heksaloga. Ne, nije to autobiografska fikcija što mu se rado pripisuje. Roman je to o životu kao takvom. Jedinstven. Ne raduje ponekad ni “ciljanu” publiku. Razaraneuvijeno.

Semzedin Mehmedinovič, bosanski pisac s američkom adresom izdao je novi roman Me’med, crvena bandana i pahuljica”Rječito slika intimističke zapise o sebi i svojima; prizore braka, roditeljstva, bolesti i strepnje od zaborava, motivu koji ga opsjeda. A ljubavi je tu mnogo znano i zabilježeno. (za senzibilce)

“Vrijeme ljubavi” Gorana Tribusona topla je nostagična priča o odrastanju, zaljubljivanju, odljubljivanu i završetak je kvatrologije koju čine romani “Rani dani”,“Trava i korov”i “Mrtva priroda”. (za …“imate nešto naše, ali da nije depresivno”)

“Noćni film”, Marishe Pessl posmodernistički krimi zalogaj od šest stotina stranica s kozmetičkim dodacima “dokumentarističkih” zapisa koji potkrepljuju “istinitost”fikcije. Puno referenci – za “fantastičare” te čitatelje kojima je pun kufer predvidljivih zapleta – raspleta.

P.S. “Ljeto utopljenika” – raskošan roman atmosfere (za kontemplaciju), John Burnside Pokoravanje” – o dekonstrukciji prosvetiteljstva (za diskusiju), Michel Houellebecq Knjige koje nisam napisao” – neprohodna šuma ili osvojeni vrh(unac). Prihvatljivo. George Steiner. Točka.

Za djecu – Slikovnice su “temelj”koji tebamo zaštititi, oplemeniti savjetom za izbor istih….dakle:

Ciklus slikovnica o Findusu (to je mačak u zelenim hlačicama) i njegovom prijatelju, snalažljivom i radišnom gospodinu Pattesonu. Slikovnice su duhovito ispričane i dinamično oslikane – pa svako novo čitanje postaje nova pustolovina.

Ted Dewan, “Krispin – praščić koji je imao sve” Priča o bogatom praščiću koji je dobio sve što je poželio. Odnosno, ne baš sve…

Kobi Yomada, “Imam ideju” Priča o genijalnoj ideji i djetetu koje pomaže pri rađanju iste. Kako raste samopouzdanje djeteta, tako raste i sama ideja. Tako se jednoga dana dogodi nešto čudesno. Slikovnica za sve uzraste.

David Litchfield, “Medo i klavir” – o umjetniku koji slijedi svoje snove, postane uspješan i slavan, ali ne zaboravlja tko su mu pravi prijatelji i gdje ga to čeka ljubav…

Mary Hoffman, Ros Asquith, Velika knjiga o osjećajima Zaista velika knjiga o osjećajima. Za aktivno čitanje i razgovor velikih i malih, velikih i velikih, malih i malih. Knjiga za “osobnu” policu.

Kenneth Krabat, Margareta Peršić, “Od kraja prema početku: priča o Kennuyu i Kalleu” – posveta prijateljstvu i osjećajima koji ne blijede usprkos tragičnom gubitku…(za djecu od 6 do 10 godina)

Thierry Robberecht, Gregoire Mabire,“Vuk koji je ispao iz knjige” Kako se osjeća lik koji je greškom ispao iz “svoje” priče i da li je u stanju srediti kaos koji je pokrenuo, saznajte u ovoj šarmantnoj priči. (za djecu od 4 do 7 godina)

Ulf Stark & Linda Bondestam, “Diktator” Diktatori su svuda oko nas. Većina diktatora opstaje zato što ihvolimo…ali nisu sve ljubavi bezuvjetne…mala škola za našeg junaka. (za svu djecu i roditelje, bake, djedove…)

Ari Berk, Loren Long, “Noćni pjev” – predivna slikovnica o malom šišmišu koji se po prvi put odvaja od majke i svog doma te odlazi u svijet vođen samo dobrim osjećajem….

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s