FELA webinar „Dječja književnost postaje digitalna“

The Federation of European Literacy Associations (FELA) ponovno organizira niz profesionalnih tematskih online webinara kako bi podijelila svoja saznanja i iskustva.

Webinari uključuju predstavljanje originalnih istraživanja, inovativnih praksi i saznanja o provođenju e-učenja i podučavanja u raznim stručnim kontekstima, u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, regionalnim i nacionalnim zajednicama, te u čitateljskim udrugama.

Webinar „Dječja književnost postaje digitalna“ istražit će svijet suvremene dječje književnosti i započeti razgovor o njezinim multimodalnim načinima komunikacije i razumijevanja.

Datum: 17. studeni, 2022.

Vrijeme: 17:00 – 19:15 CET

Kotizacija: Besplatno

Registracija: Children’s literature Goes Digital

Link će prijavljenim sudionicima biti poslan dva dana prije webinara.

Program

17:00 Mairin Wilson, Predsjednica FELA-e

17:05 Áine Ní Ghlinn, Laureate Project: An Bosca Leabharlainne

          U svom predavanju Áine će govoriti o projektu Bosca Leabharlainne, u kojem je više od 60 000 knjiga na Irskom podijeljeno po školama. Školama su predloženi načini kako da uživaju u knjigama te je priložena knjižica s idejama, aktivnostima i igrama koje potiču djecu (i odrasle) da više čitaju i pomaže im da uživaju u tome.

17:35  Natalia Kucirkova, Iskustva djece s digitalnim knjigama

            U svom predavanju, Natalija će opisati neka provedena istraživanja o pristupima      istraživanju i razumijevanju dječjih interaktivnih e-knjiga i aplikacija.

18:05 Inge van de Ven i Sonali Kulkarni, Oprez u spoznaji: Povjerenje i nepovjerenje u čitanju dječje književnosti    

            Inge i Sonali održat će predavanje o književnosti i čitanju u doba kad pažnja brzo nestane.

            Fokusirati će se na nepouzdano pripovijedanje u dječjoj književnosti, uključujući nove    oblike književnosti, i vezu s „oprezom u spoznajnim procesima“. Može li dječja književnost biti vježba u određivanju komu možemo vjerovati?

18:35 Niels ‘t Hooft, Stvaranje boljeg čitateljskog iskustva na telefonu

            Niels će podijeliti neka od svojih ranijih istraživanja, suptilna poboljšanja kako bi se povećao utjecaj teksta bez distrakcija, kao i novije ideje, poput tipografskih elemenata koji povećavaju kontekstualnu svjesnost strukture knjige. Neke od ideja potječu od videoigara i društvenih medija koje su nadahnuli njega i njegove kolege. Poboljšavaju čitanje knjiga učeći od samih medija koji ga ugrožavaju.

19:05 Pitanja i odgovori

Predavači

Áine Ní Ghlinn je šesti Laurete na nÓg – laureat Irske dječje književnosti. Ona je prvi autor koji piše isključivo na Irskom a dobio je tu nagradu. Napisala je dvadeset osam knjiga za djecu, kao i pet zbirki pjesama za odrasle. Njezina želja kao Laureata je da makne plašt nevidljivosti s Irskih autora i knjiga na Irskom jeziku, potičući djecu i mlade da čitaju iz zabave kao Gaeilge (Irci).

Natalia Kucirkova profesorica je koja se bavi čitanjem i razvojem djece na Otvorenom Sveučilištu (UK) i Sveučilištu Stavanger (Norveška). Natalia je strastvena zagovornica socijalne pravde, ženskog vodstva i utjecaja povezanih istraživanja; posebno je zanimaju dječja upotreba medija i tehnologija. Njezino polje interesa su aplikacije za opismenjavanje i njihove personalizacije. U svom radu, Natalia je naglasila ulogu zajednica u osiguravanju najviših dosega istraživanja.

Inge van de Ven je docentica Online kulture na Školi Humanističkih i Digitalnih znanosti  Sveučilišta Tilburg (Nizozemska), i trenutno je na stipendiji Marie Sklodowske Curie na Sveučilištu Stavanger (Norveška) gdje radi na istraživačkom projektu naziva „TL;DR (Pre dugo; Nisam pročitao): Pažljivo i hiper-čitanje književnih tekstova i modulacija pažnje“, koji financira Europska komisija.

Sonali Kulkarni se bavi predavanjem i istraživanjem Dječje književnosti i medija na Sveučilištu Tilburg, uz to je i prevoditelj. Podučava nastavu povezanu s dječjom književnošću i medijima u programu Erasmus Mundus Imternational Master . Također je i sama završila taj program i dobila školarinu.

Niel’s Hooft je pisac i poduzetnik, koji grad budućnost čitanja knjiga na malim ekranima u Immeru, startap kompaniji u Utrechtu, u Nizozemskoj, koja je osvojila nagradu za inovaciju Renew the Book Innovation Award 2021., i sada se nalazi među finalistima programa  ContentShift Accelerator. Aplikacija Immer Reader nedavno je izašla na tržište. Niels je napisao nekoliko romana i video igara. U profesionalnoj prošlosti također je stvarao video igre, bio novinar, prevoditelj za Nintendo, radio je u marketingu online igara i istraživao je digitalnu literaturu.

Prevela i priredila: Margareta Matijević Kunst

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s