Sudjelovanje na Europskoj konferenciji o pismenosti, Dublin

Tema 22. konferencije u Dublinu bila je „Pismenost i raznolikost: novi smjerovi“, a održala se na Institutu za obrazovanje, Dublin City University (St. Patrick’s Campus, Drumcondra), Dublin 9, Irska.

 Institute of Education, Dublin City University (St Patrick’s Campus, Drumcondra)

Članicama HČD-a Kristini Čunović i Snježani Berak Programski odbor 22. EU konferencije o pismenosti prihvatio je poster izlaganje „Čitateljski izazovi u Godini čitanja“. Na poster sesiji Berak i Čunović predstavile su Godinu čitanja 2021. koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija RH, a posvećena je širenju poruke „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“ s namjerom da cijela Hrvatska čita. Dio je to Akcijskog plana Nacionalne strategije za promicanje čitanja usvojene 2017. godine koji doprinosi razvoju kulture čitanja i omogućuje svima da čitaju s užitkom i razumijevanjem. Hrvatsko čitateljsko društvo podržalo je „Godinu čitanja 2021.“ nizom aktivnosti namijenjenih publici svih generacija. Tako je putem postera predstavljen virtualni program  „Čitateljski izazovi“ u kojem se svaki mjesec objavljivao jedan čitateljski izazov za sve ljubitelje čitanja. Nadalje, predstavljen je stručni skup “Digitalna pismenost i strategije digitalnog uključivanja” organizirana u svrhu promicanja i istraživanja čitanja, a organizirana povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna. Uspješan foto natječaj “Smiješak… čitajte!” predstavljen je kao program koji kroz fotografiju promovira knjige, čitanje i sve vrste pismenosti na pozitivan i zabavan način, a jednodnevna virtualna akcija „Minuta za čitanje“, koja se održala 23. listopada u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, predstavljena je kao akcija koju su zajednički provodile knjižnice i HČD s ciljem poticanja čitanja i opismenjavanja kroz popularizaciju čitanja iz užitka. Poster je izazvao veliki interes sudionika konferencije pa su tako ostvareni kontakti s brojnim članovima čitateljskih udruga, sveučilišnih profesora i brojnih drugih stručnjaka.

Snježana Berak i Kristina Čunović uz poster “Čitateljski izazovi u Godini čitanja” (photo Patrick Burke)

Dopredsjednica HČD-a Snježana Berak predstavila je na konferenciji i projekt „Djevojaštvo“ kojeg HČD provodi u partnerstvu s KGZ Knjižnica S.S. i Gimnazijom Bjelovar. Projekt čine novoosnovane čitateljske grupe za djevojke i istraživanje koje  pristupa temi iz perspektive knjižničarstva (zastupljenost teme u knjižnicama, bibliografska obrada građe, knjižnica kao resurs).

Snježana Berak uz poster “Girlhood” (photo Patrick Burke)

Na konferenciji je predstavljena i European Declaration of Digital Literacy as a Basic Right of Children (Europska deklaracija o digitalnoj pismenosti kao osnovnom pravu djece) čije su suautorice i Kristina Čunović i Snježana Berak. Deklaracija je rezultat istraživanja “Enhancing Digital Literacy Skills of Children in Early and Primary Years’ Education”.

Inovativne programe s EU konferencije sudionice Berak i Čunović predstavljat će članovima Društva, ali i široj stručnoj zajednici putem e-Biltena, stručnog časopisa „Hrčak“ te na stručnom skupu HČD-a povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna.

Financijska sredstva za sudjelovanje na konferenciji osiguralo je Hrvatsko čitateljsko društvo putem projekta „Sudjelovanje na EU konferenciji o pismenosti i skupštini FELA-e“ u okviru poziva Međunarodna kulturna suradnja u 2022. Ministarstva kulture i medija RH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s