Godišnja skupština FELAe – Federation of European Literacy Associations

Dvadeset i druga Europska konferencija o pismenosti održala se u Dublinu od 4. do 6. srpnja 2022., a dan prije, 3. srpnja 2022. održala se godišnja skupština FELA-e – Federation of European Literacy Associations. Prema čl. 7 Statuta HČD je učlanjen u Udrugu europskih čitateljskih društava (FELA). HČD ima predstavnike koji redovito sudjeluju na skupštinama i konferencijama FELA-e. Zahvaljujući članstvu u udruženju članovi HČD imaju mogućnost sudjelovati u programima razmjene stručnjaka te imaju pristup određenim elektroničkim inačicama časopisa i webinarima.

Delegati Berak i Čunović na Skupštini FELA-e, Dublin, 2022.

Članice Snježana Berak i Kristina Čunović sudjelovale su na godišnjoj skupštini FELA-e kao delegati. Na godišnjoj skupštini FELA-e utvrđen je plan rada za 2023. godinu prema kojem FELA planira istraživanja koja će se provesti u sljedećim područjima: a) FELA-in projekt inicijalne nastave čitanja i pisanja; b) škole u kojima pismenost napreduje i c) standardi pismenosti u Europi. Najavljena je 23. europska konferencija na Kreti 2024. godine u suorganizaciji s Hellenic Literacy Association for Language and Literacy, a FELA će aktivno pomoći u organizaciji i promociji konferencije.

Predsjednica FELA-e Máirín Wilson (Ireland), secretary Marieta Tzvetkova (Bulgaria) i jedan od osnivača udruge Greg Brooks

U 2021. godini broj punopravnih članica FELA-e bio je 30 organizacija. FELA je sudjelovala kao suorganizator EU konferencije o pismenosti, Dublin. Objavljen je poziv za članove Znanstvenog odbora, a zatim je ponovno raspisan poziv za sažetke. Ovaj posljednji poziv trebao je biti zatvoren krajem studenog, ali je produžen do sredine siječnja u svjetlu utjecaja bolesti COVID-19 na planiranje. Literacy Association in Ireland (LAI) imao je lokalni organizacijski odbor. FELA-u su u organizacijskom odboru konferencije predstavljali Greg Brooks, Tiziana Mascia, Pehr-Olof Rönnholm, Ann Sofie Selin i Máirín Wilson. Proračun su obradili Gerry Shiel i Pehr-Olof Rönnholm. Svi susreti tijekom godine odvijali su se putem ZOOM-a.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s