Međunarodni dan darivanja knjigom, 14. veljače

O Međunarodnome danu darivanja knjigom

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, uči koliko je lijepo i važno pomagati.

  • U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEF-ovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj).

Cilj je Međunarodnoga dana darivanja knjigom ohrabriti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače djeci daruju knjigu ili slikovnicu.

Kako knjižničari mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjigom?

Knjižničari u Hrvatskoj šesti put obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji. Prilikom darivanja slikovnica knjižničari će čitati djeci kako bi naglasili koliko je u razvoju djeteta čitanje značajno jer obogaćuje njegovu maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je!

Knjižnice koje akcijom darivanja slikovnicama i knjigama za djecu žele uljepšati boravak djeci u bolnicama, domovima zdravlja i drugim ustanovama na područjima pogođenima potresima trebaju koordinirano djelovati i distribuirati prikupljene dječje knjige u suradnji s jedinicama lokalne ili područne samouprave i/ili udrugama i drugim relevantnim ustanovama.

Kako pojedinci mogu sudjelovati u obilježavanju Međunarodnoga dana darivanja knjigom?

  1. Darujte knjigu ili slikovnicu malenom prijatelju ili rođaku.

Obilježite Međunarodni dan darivanja knjigom darujući nekom djetetu novu ili rabljenu knjigu ili slikovnicu.

  1. Ostavite knjigu ili slikovnicu u nekom javnom prostoru u kojemu se okupljaju djeca.

Izaberite neku čekaonicu ili neki drugi javni prostor u kojemu se okuplja mnogo djece, a u kojemu nema mnogo kvalitetnih knjiga i slikovnica. Kupite knjigu ili slikovnicu te je potajno ili javno ondje ostavite. Budući da je cilj akcije širiti zanimanje za čitanje i potaknuti odrasle i djecu da više čitaju, izaberite neku kvalitetnu i zanimljivu knjigu ili slikovnicu.

  1. Darujte knjigu.

Pripremite kutiju/košaru s dječjim knjigama i slikovnicama koje su vaša djeca prerasla i darujte ih drugoj djeci. Darujte knjige knjižnicama, dječjim bolnicama, vrtićima, domovima za djecu, dječjim selima, dobrotvornim organizacijama…

Događanja organizirana u okviru kampanje “Čitaj mi!” prijavite na internet stranicu https://www.citajmi.info/dogadanja/prijavi/

Želite li vidjeti kako su prethodnih godina drugi obilježili Međunarodni dan darivanja knjigom, posjetite mrežnu stranicu projekta International Book Giving Day (http://bookgivingday.com/) te pročitajte poruke dosadašnjih sudionika i pogledajte fotografije snimljene diljem svijeta. Sve to možete pronaći i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s