Svjetski dan čitanja naglas

čitanje naglasSvjetski dan čitanja naglas obilježava se 3. veljače 2021. U svakoj zemlji obilježava se drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama. Predlažemo vodič u kreiranju proslave u domu, školi, uredu, javnim mjestima kako bi se i ove godine što više ljudi priključilo svjetskoj zajednici promicanja čitanja.

Vodič događanja sastoji se od nekoliko prijedloga:

  1. Priprema lokalne zajednice za Svjetski dan čitanja naglas – Svaki tjedan, a tjedana 7, čitaj naglas barem dan jedan.
  2. Čitanje naglas u društvu poznate osobe – Pjevačica, vatrogasac, dimnjačar, političar i kondukter, kad čitaju svi, budi fer čitaj i ti!
  3. Osmišljavanje „kružne“ priče.
    Sudionici sjednu u krug i svatko smisli jednu rečenicu. U krugu dodaj rečenicu svakom do sebe drugu, u neredu, nastat će smiješna priča u najboljem redu.
  4. Okupljanje djece ili odraslih na neko javno mjesto gdje će moći jedni drugima čitati vlastite priče i pjesme – Uz kolačić i sok, priče se roje, pročitat ću ih naglas da ne bi ostale samo moje!
  5. Priprema video prezentacija o velikim govornicima i povijesnim osobama čije su riječi mijenjale svijet – Što je rekao Ciceron, a što Petar Pan, čitam iz dana u dan, jer i ja ću biti slavan i uspješan!
  6. Izrada pokrivača od knjiga – svaki od sudionika na kvadratić od papira napiše naslov knjige koju želi čitati naglas ili svoje omiljene knjige. Spoji kvadratiće različite boje i eto začas, pokrivači se skroje!

Svjetska organizacija LitWorld, u slobodnom prijevodu Pričosvijet, utemeljena je 2007., nakon što je Pam Allyn, poznata pedagoginja s područja opismenjavanja posjetila Kiberu, izrazito siromašno područje Nairobija u Keniji. Tamo je upoznala djecu koja su imala želju naučiti čitati i pisati te pričati svoje priče, ali su njihove želje nailazile na mnoštvo takoreći nepremostivih prepreka. Nakon povratka u New York pokrenula je s grupom istomišljenika novi pokret koji je zagovarao pravo na pismenost za sve ljude kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Pri tom osnovna pismenost nije glavni cilj. Osnovna pismenost je alat za širenje životnih priča koje mogu pridonijeti društvenim promjenama i razvoju.
Od svojeg osnutka LitWorld je djelovao lokalno i globalno. Zato su 2010. Pokrenuta dva programa: LitClubs – Klubovi priča i World Reading Aloud Day – Svjetski dan čitanja naglas.

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djeteta. Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju “Čitaj mi!”.
Svjetski dan čitanja naglas bi trebao pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s