Fotografska oda čitanju

IzložbaIzložba fotografskih radova “Fotografska oda čitanju” odvija se već treću godinu za redom, a ove godine autor izložbe je mladi zadarski fotograf Mako Lorenzo Blaslov. Izložba se održava u Gradskoj knjižnici Zadar, od 2.11 2020 do 14.11.2020.

O izložbi je napisala kratki osvrt pov. umjetnosti i članica Hrvatskog čitateljskog društva – Ogranak Zadar, Vanja Butković Gržan.

Ove jeseni ciklus ”Fotografska oda čitanju” u Gradskoj knjižnici predstavlja izložba radova Marka-Lorenza Blaslova. Motiv pisane riječi poveo ga je u istraživanje kroz kompozicijske i semantičke aspekte fotografije izražene u 23 crno-bijela rada. Blaslov je aktivni i kritički promatrač sintetičkog fotografskog pogleda koji odabranim prizorom generira i spaja nekoliko slojeva tumačenja; ideju, trenutak, pojavnost, sugestiju pa i gestu. I suptilnu dozu humora. Izražava i osjetni stupanj empatije s fotografiranim likovima i njihovom okružjem, kao u radovima Preporuka i Slučajni susreti. Kroz predstavljene crno-bijele prizore kompozicijski svjetlom naglašenih prostora osjeća se sunce mediteranskog pejzaža, prepoznatljivo tkivo otočkih priča u mnogim segmentima, naznake osebujne ljepote obojane nostalgijom, ali i odvojenošću. Radovi Knjiga prosvjetljenja, Vlastiti mir i Prozorska pripomoć uprizorena su duhovnost koja je mogla biti zabilježena i u udaljenoj prošlosti, i prizivaju osjećaj gubitka naglašenog u Ostavštini. Ali prošlost i sadašnjost postojano koegzistiraju, gubitak ima mnoga obličja. Pojavom korone pomaknuta stvarnost mijenja svih i izvlači neke nove sjene i tjeskobe, fotografije poput Napola sigurnog čitanja i Novo normalno zrcale takva nutarnja stanja i dokumentiraju nazovimo tu novu svakodnevicu. Kao protuteža, i uvijek doza vedrine, radovi su Koliko znanja stane u malu glavu te posebice razigrani Uzori.Prizori motivirani pisanom riječi u bilo kojoj ulozi u ovim radovima, dio su autorove predodžbe svijeta koji ga okružuje. Uhvaćeni trenutci, često lako zaboravljivi, daju nam priliku zastati, vježbati pogled. I potaknuti alternativna čitanja nečeg, samo naizgled običnog, prolaznog.

Antonijela Nekić, dipl. knjižničar

Predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva – Ogranak Zadar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s