4. Baltička konferencija o pismenosti, Tallin – Estonija, 16. – 21. 01.2020.

Pripreme za konferenciju traju već dvije godine, u sklopu konferencije održat će se i sastanak FELA-e (Udruga europskih čitateljskih društava), čiji je član i HČD, ali zadnjih se dana pojavio i jedan dodatni element koji Estoniju stavlja u prvi plan kad govorimo o pismenosti i koja će vjerujemo biti poticaj za sudjelovanje na konferenciji. Naime, objavljeni su rezultati PISA istraživanja za 2018. Estonija, mala sjeverna zemlja ima najbolji europski rezultat u sve tri pismenosti, čitalačkoj, matematičkoj i prirodoslovnoj. Konferencija dakle može svim sudionicima dati nove ideje i nove poticaje u razvoju pismenosti jer očito je da Estonija ima što za reći.

Sama konferencija u trajanju od dva dana odvijat će se na Sveučilištu Tallin s temama: rana pismenosti, učitelji, digitalne kompetencije i pismenost, pismenost i knjižnice, jednak pristup pismenosti i potpora učenicima s teškoćama, cjeloživotna vještina pismenosti.  Uz to će biti organiziran obilazak starog grada Tallina koji spada u baštinu UNESCO-a, posjet muzejima i knjižnicama, posjet školama s integracijskim pristupom te mnoga druga kulturna i društvena događanja koja će se odvijati prije, za vrijeme i nakon konferencije.

U pozivnici organizator prikazuje Estoniju kao prijateljsko mjesto za nova kulturna iskustva i inovativne ideje. Vrijedilo bi se uvjeriti, zar ne?

Više na: https://4bscl2020.publicon.ee/events-venues/

Leave a comment