Predavanje i radionica “Čitam, mislim, suosjećam”

U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, Ljudevita Šestića 1, 47000 Karlovac, dr. sc. Marija Ott Franolić održat će predavanje i radionicu “Čitam, mislim, suosjećam” u ponedjeljak 28. listopada 2019. od 12 do 15 sati.

U prvom dijelu programa voditeljica dr. sc. Marija Ott Franolić pročitat će djeci slikovnicu te s djecom nakon čitanja kratko vježbati prepričavanje i predčitalačke vještine (prikaz prakse). Nakon toga voditeljica će održati predavanje o odnosu čitanja, mišljenja i empatije. Predavanje je podijeljeno na dva dijela.

Prvi dio predavanja je teorijski i fokusirat će se na odnos čitanja, mišljenja i suosjećanja. Čitanje nas čini maštovitijima, širi nam horizonte i pomaže nam da bolje oblikujemo svoje misli, utječući time i na našu osobnost. Dobar tekst nas može potaknuti na razmišljanje o nama samima ali i o međuljudskim odnosima i funkcioniranju društva. No može li nas čitanje mijenjati, učiniti boljom osobom? Možemo li čitanjem postati empatičniji i solidarniji ljudi, zainteresirani za stvaranje boljega društva?
U drugom dijelu prenijet će se konkretna iskustva poticanja čitanja, s malom djecom, sa srednjoškolcima i studentima. Što možemo napraviti da bismo malu djecu potaknuli na čitanje? Kako djeci čitati da im se obogati vokabular, da ih se potakne na kreativnost, kritičko mišljenje i suosjećanje prema drugima? Na što valja obratiti pozornost pri odabiru slikovnica ili dječjih knjiga? I koliko je važno da sadržaj bude korektan: trebaju li u pričama preskakati okrutnosti i druge neprikladne sadržaje? Kako stariju djecu zadržati kao čitatelje, kako ih ohrabriti da formiraju i izraze svoje mišljenje?
Ukoliko Vam je potrebna potvrda o sudjelovanju ljubazno molimo da se prijavite putem google obrasca:  shorturl.at/eoMV5 

O voditeljici radionice:
Dr. sc. Marija Ott Franolić (1979.) doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je stipendije Centra za napredne studije (Center for Advanced Studies CAS SEE) Sveučilišta u Rijeci. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja. Teorijski se bavi se povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Organizira i vodi brojne radionice za poticanje čitanja s vrtićkom djecom, učenicima i studentima, a već petu godinu uspješno vodi književnu radionicu Crna kutija u Knjižnici Medveščak u Zagrebu. Drži predavanja o važnosti čitanja za odgojitelje i roditelje. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture RH. Vodila je projekt Laboratorij čitanja. Sudjeluje u Erasmus KA2 projektu Listen, talk, spell, act. Piše znanstvene i popularne tekstove, knjige i blogove.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s