16. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

Knjižnice u zatvorskim ustanovama kao partneri u rehabilitaciji i obrazovno-kulturnom životu zatvorenika bila je tema 16. okruglog stola za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama održanog 27. rujna 2019. u Gradskoj knjižnici KGZ u Zagrebu.

Na skupu je otvorena tema nepovoljnog položaja i pravnog statusa zatvorskih knjižnica i zbirki u Hrvatskoj, nasuprot inspirativnim primjerima u izlaganjima gostiju iz Norveške i Njemačke. O svojim iskustvima govorili su i predstavnici zatvorskog sustava u Hrvatskoj te knjižničari s primjerima dobre prakse o suradnji sa zatvorima. Istaknuto je da zatvorenicima, iako su lišeni slobode, ne prestaju ostala ljudska prava te da knjiga, čitanje kao i knjižnični programi povoljno utječu na njihovu rehabilitaciju i povratak u društvo.

Tijekom panel diskusije otvoreno se razgovaralo o izazovima u našem zatvorskom sustavu te koracima koje bi trebalo poduzeti da se situacija pokrene i promijeni nabolje.

Čitanje povezuje-program za roditelje zatvorenike i njihovu djecu bilo je izlaganje Snježane Berak, predsjednice HČD-a i voditeljice trogodišnjeg programa Čitateljski program za roditelje zatvorenike/ce i djecu, Ljiljane Sabljak, članice HKD Komisije za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama i sudionice programa u prvoj godini provedbe i Drage Ivančića, upravitelja Zatvora u Bjelovaru. Kroz prikaz programa, metodologiju i iskustvo konkretne provedbe kroz primjer dobre prakse iz zatvora u Bjelovaru, sudionici skupa dobili su cjelovitu sliku.

Podatak koji zabrinjava je da više tisuća maloljetne djece u ovom trenutku u Hrvatskoj ima roditelje u zatvorima, procjena je da je godišnje u Hrvatskoj preko 12.000 djece u takvom položaju. Ta djeca su nevidljiva za zajednicu, ranjiva, neki su i sami neposredne žrtve, ali svi su posredne žrtve postupaka svojih roditelja. Odlaskom roditelja na izdržavanje kazne zatvora, i dijete i roditelj i dalje imaju pravo i potrebu za održavanjem međusobnih bliskih kontakata. Održavanje odnosa između roditelja koji je u zatvoru i djeteta nužno je za uravnoteženo odrastanje i nadvladavanje razvojnih kriza djeteta, a dokazane koristi su i za roditelje zatvorenike. Istraživanja pokazuju da su zatvorenici, koji zadrže kvalitetan kontakt s obitelji tijekom izdržavanja kazne zatvora, više prilagođeni tijekom izdržavanja kazne te manje rizični u smislu kriminalnog povrata.

Razvijati alternativne komunikacijske kanale za povećanje i/li održanje bliskosti roditelja i djece jedna je od mogućnosti. Pokazao je to ČITATELJSKI PROGRAM ZA ZATVORENIKE/CE I DJECU prepoznat kao kvalitetan model pa se uz preporuku Uprave za zatvorski sustav i financiranjem Ministarstva pravosuđa provodi već treću godinu, Hrvatsko čitateljsko društvo u partnerstvu s udrugom Roditelji u akciji-RODA, jačajući tako roditeljsku ulogu. U praksi se pokazalo da je metodološki značaj ovog programa čitanja provođenog u zatvorenoj zajednici penalnih ustanova u Republici Hrvatskoj (roditelji zatvorenici čitaju svojoj djeci) jedan inovativan pristup programima čitanja naglas uz elemente biblioterapijskog čitanja s pozitivnim rezultatima pogotovo kod socijalnog disfunkcioniranja i specifičnih metoda samopomoći, moralne svijesti i kritičkog primanja te čitateljskih kompetencija i intelektualne obrade književnih poruka i struktura. Čitateljski program za zatvorenike i djecu provodi se u Zatvoru u Bjelovaru od 2017. godine. Zatvorenici koji su prihvatili sudjelovanje i uključili se u navedeni program bili su u pravilu pristupačniji za daljnji tretmanski rad te je bilo olakšano provođenje pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora. Iskazivali su  kako su djeca bila oduševljena te da na navedeni način lakše ostvaruju komunikaciju sa djecom – pogotovo malom. Također se sa navedenim sudjelovanjem pokušava smanjiti razdvojenost roditelja i djeteta koja je nastala zbog oduzimanja slobode roditelju.

Snježana Berak, mag.bibl.
Predsjednica HČD-a

Autorica fotografija je Sanja Koblar, knjižničarka zaposlena u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića (KGZ).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s