Gastro radionica Knjižnice Kustošija: zašto smo drugačiji!?

U jesen 2017. na dječjem odjelu Knjižnice Kustošija pokrenuli smo program za djecu predškolskog uzrasta pod nazivom Gastro radionica. Vođeni dugogodišnjom idejom o otvaranju novog programa koji bi kroz multikulturni pristup objedinio zabavne i poučne sadržaje o kulturnoj različitosti svijeta primjerene djeci, a uz pomoć stručnjaka s područja prehrane, sigurnosti hrane, odgoja, sociologije te drugih relevantnih područja, odlučili smo se za učenje kroz priču i zabavu. Kako je knjižnica mjesto učenja, ali i susreta i zabave, tako se naša druženja za najmlađe događaju svaki drugi utorak.

Sadržaj Gastro radionice obuhvaća edukativnu priču i razgovor s djecom, pripremu hrane te veselo druženje uz degustaciju obroka koje su djeca sama pripremila. Sve radionice prethodno su dogovorene s djecom i njihovim roditeljima koji vrlo rado sudjeluju u prikupljanju temeljnih namirnica za „gastro špajzu“ u radionici. Roditelji su također povremeno uključeni u aktivnosti Radionice i aktivno sudjeluju u pripremanju hrane, primjerice božićnih kolačića. No, suradnja s roditeljima ide i korak dalje i obuhvaća informacije o njihovu djetetu koje se odnose na potencijalne zdravstvene probleme vezane uz hranu (primjerice razne alergije na hranu). Svrha ovakve suradnje s roditeljima jest prevencija isključivanja djece iz vršnjačke grupe, odnosno prevencija isključivanja djece iz druženja i zabave zbog potencijalnih zdravstvenih problema ili bilo kojih drugih posebnosti i razlika pojedinog djeteta. U našem radu vodimo se devizom „da nijedno dijete ne smije i ne može biti isključeno iz igre i zabave zbog zdravstvenih problema ili drugih potencijalnih razlika“.

Cilj ovakvog tipa radionica u dječjim odjelima narodnih knjižnica jest ojačati socijalne kompetencije djece za prihvaćanje i razumijevanje kulturne različitosti kroz pedagoški pristup usvajanju novih znanja i vještina. Osim toga, kroz stručni pedagoški pristup djecu potičemo da njeguju osjećaj za baštinu te međugeneracijsku solidarnost, primjerice kuhajući prema zaboravljenim receptima naših baka koje smo prethodno istražili i prikupili. Također nam je cilj osmisliti i približiti djeci znanstvene činjenice iz područja prehrane, iz područja kulture te društvenih znanosti na djeci prihvatljiv i razumljiv način s namjerom razvijanja svijesti o postojanju i prihvaćanju kulturnih razlika među ljudima. No, djeca osim što u Gastro radionici spoznaju da je priprema hrane zabavno društveno događanje koje povezuje ljude kroz kušanje hrane, oni uče o utjecaju porijekla, odabira i obrade kvalitetnih namirnica te pripreme i konzumiranja takvih obroka na njihovo zdravlje. Važno je istaknuti da se kroz oblikovanje zanimljivih obroka vodi briga i o estetskoj dimenziji hrane kao važnom čimbeniku dječjeg kreativnog razvoja. Ovako osmišljena knjižnična aktivnost koja se realizira kroz zabavnu edukaciju, a na temelju čitanja i uz pripremu hrane važan je čimbenik organizacije slobodnog vremena djece koja žive na području Kustošije ili koja gravitiraju toj lokalnoj zajednici.

Naš savjetodavni tim stručnjaka i znanstvenika koji nas savjetuje i podržavaju u našim gastro nastojanjima čine: dr.sc. Danijela Bursać Kovačević, dr.sc. Predrag Putnik, Alica Bjeli autorica Instagram bloga o hrani ‘okruglica79’ i drugi suradnici.

Ovaj zanimljivi kontinuirani knjižnični program prvi je u području knjižničnih praksi koji na zabavan način djeci prezentira kulturnu različitost svijeta kroz pričanje priča i kulinarstvo te ga smatramo prepoznatljivim obilježjem dječjeg odjela Knjižnice Kustošija.

Autorice:
Pavica Selmanović
pavica.selmanovic@kgz.hr

Miljenka Molvarec
miljenka.molvarec@kgz.hr

Ana-Marija Fabris
ana-marija.fabris@kgz.hr

Knjižnica Kustošija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s