Festival slikovnice “Ovca u kutiji”

Treći međunarodni festival slikovnice Ovca u kutiji održan je u Pazinu od 10. do 14. rujna 2018. godine, a dio festivalskog programa odvijao se i u Kopru, Umagu, Novigradu, Lupoglavu, Karojbi i Cerovlju.

U petodnevnom druženju namijenjenom širokoj publici, djeci i odraslima i struci, održan je velik broj književnih programa, likovnih radionica, performansa, izložbi i predstava. U popodnevnim uličnim programima, Petrica Kerempuh i Gospođa Balada predstavljali su prolaznicima slikovnice i njihove autore. Održala se i ove godine akcija Slikovnica u izlogu u kojoj su tijekom četiri dana Festivala bile izložene do sada nagrađivane slikovnice, a zadnjeg dana kao završetak iz šešira su izvučeni dobitnici čiji je jedini zadatak bio izvaditi željenu slikovnicu iz izloga i na taj način je simbolički osloboditi za čitanje.

Inicijator i glavni organizator nagrade i festivala OVCA U KUTIJI, neprofitna udruga Knjiga u centru iz Zagreba ( Ana Đokić i Zoran Pongrašić) i suorganizator Festivala Gradske knjižnice Pazin (Iva Ciceran) kao partnera ove su godine pozvali Hrvatsko čitateljsko društvo (Snježana Berak) čije aktivno sudjelovanje u provođenju i organiziranju programa Festivala svakako doprinosi njegovom rastu. Želja i cilj organizatora je popularizirati slikovnicu i njezine autore te od Pazina napraviti svjetski centar slikovnice u koji će jednom godišnje dolaziti umjetnici i ljubitelji ovog književnog žanra, koji time dobiva svoju visokovrijednu ulogu u promociji čitanja. Nakon prve dvije festivalske godine u kojima je preko tri tisuće posjetitelja pratilo preko pedeset festivalskih programa, nakon gostiju iz Kine, Irana, Austrije, Litve i Njemačke, ovogodišnji Festival predstavio je pisce, ilustratore, pripovjedače, knjižničare i nakladnike iz Venezuele, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Treba naglasiti kako je podrška Grada Pazina neizostavna, te je prijem svih sudionika kod gradonačelnika u službenom programu već prvog dana. Također u Likovnoj galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin, otvorena je izložba ilustracija tri autora- Anžlovar, Bartolić,Talajić, autora novopokrenute biblioteke slikovnica (samo) za odrasle Vrata u podrum.

Uz programe za djecu i mlade, likovne radionice, pričaonice, promocije slikovnica i autora, na kojima su nastupiti Patricio Alejandro Aguero, Jana Bauer, Sanja Pribić, Nikolina Manojlović Vračar, Vanda Čižmek, Ana Đokić, Melita Rundek, Irena Zelena, Saša Krnic, Urška Bonin, Snježana Berak, Nataša Dragoja, Suzana Dedić, Ljiljana Marinković, Dejan BeogivIć, Ivana Šaronja Stojak, Veseljko Stojak, Tatjana Jambrišak, Igor Baksa, Paula Jurman, Višnja Levak, Iva Ciceran, dok su autori Franjo Anžlovar, Štef Bartolić, Darko Macan i Zoran Pongrašić predstavili u večernjim satima svoje slikovnice, čitajući ih.

U okviru Međunarodnog festivala slikovnice Ovca u kutiji održan je Okrugli stol Od ideje do slikovnice / Od slikovnice do art terapije u kojem su svi akteri govorili iz svog aspekta o slikovnici kao neizostavnom mediju od najranije dobi pa do slikovnice kao štiva za odrasle. Mnoga su pitanja razjašnjena, neka ostala otvorena, kao dobrodošla ideja za buduća sastajanja. Za prijavljene održan je jednodnevni stručni seminar te dvije radionice za odraslu publiku: Kako se piše slikovnica, književnice Ane Đokić i Slikovnica kao art terapija, psihoterapeuta Ivana Baruna.

Festival slikovnice Ovca u kutiji održan je pod pokroviteljstvom Grada Pazina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zajednice nakladnika. Partneri Festivala: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Hrvatsko čitateljsko društvo, Muzej grada Pazina, Društvo Naša djeca Pazin, Društvo likovnih stvaratelja Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile, Gradska knjižnica Novigrad, Gradska knjižnica Umag, Pučko otvoreno učilište u Pazinu, Knjižnica Kopar, Etnografski muzej Istre – Museo Etnografico dell’ Istria, Kreativni centar, Ibis grafika, Studio Moderna, Pučko otvoreno učilište Ante Babić Umag, Kazališni Epicentar.

OVCA U KUTIJI jedina je nagrada u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora (članovi žirija mijenjaju se svake godine) pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom. Uz stručni žiri, najbolju slikovnicu bira i neovisan dječji žiri (članovi žirija mijenjaju se svake godine). Već nekoliko godina dodjela nagrada održava se u okviru Međunarodnog sajma knjiga Interliber pa će se tako i ove dodijelit 16. studenoga u 20 sati na Interliberu (pozornica paviljona 6) Zagrebačkog Velesajma. Nagrada se sastoji od skulpture OVCA U KUTIJI.
I tako ćemo na četvrtom Festivalu u izlogu pazinskih dućana imati nove slikovnice novonagrađenih autora, a do tada jedan festivalski pozdrav, beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee…

Osvrt napisala: Snježana Berak, mag.bibl.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s