„Čitamo zajedno“ – savjetovanje Slovenskog čitateljskog društva

Slovensko čitateljsko društvo organizira svake druge godine savjetovanje povodom međunarodnog dana pismenosti (8. rujna), na kojem stručnjaci različitih profila predstavljaju svoj istraživački rad i primjere dobre prakse povezane s razvojem čitanja i čitateljske kulture.
Ove godine je savjetovanje održano 10.9. 2018. u Ljubljani pod naslovom „Čitamo zajedno“, a poseban naglasak bio je na obiteljskoj pismenosti.

U prvom dijelu savjetovanja predstavljeni su rezultati domaćih i međunarodnih istraživanja, koji pokazuju, da su obiteljsko okruženje i poticaji roditelja povezani sa čitanjem jako važni za usvajanje vještine čitanja i razvoj čitateljske kulture. Obitelji u kojima postoji navika čitanja, koje posjeduju svoje knjige, posjećuju knjižnice i druge kulturne ustanove (muzeje, galerije), prenose svoje navike iz roda u rod. Djeca koja dobro savladaju čitanje se bolje snalaze u današnjem svijetu informacija, lakše prate brzi razvoj računarske tehnologije i usavršavaju svoje vještine pismenosti. I obrnuto, djeca kojoj roditelji ne mogu pružiti priliku, da se kroz različite aktivnosti obiteljske pismenosti upute u svijet čitanja i pismenosti općenito, tijekom školovanja najčešće ne uspiju nadoknaditi nedostatak poticaja u obiteljskoj sredini.

U drugom dijelu su predstavljeni primjeri dobre prakse, koji se izvode u školama, knjižnicama i drugim ustanovama, uglavnom na lokalnoj razini, a plod su poticaja i nadahnuća pojedinih stručnjaka. Međusobna razmjena ideja kao i stečenog iskustva velik je poticaj za širenje uspješnih praksa među stručnjacima.
Posebnu pažnju privuklo je predavanje kolegice Kristine Čunović, dopredsjednice Hrvatskoga čitateljskog društva iz Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, koja je predstavila nacionalnu kampanju za glasno čitanje djeci „Čitaj mi!“. Kampanja ima nekoliko odlika, koje se mogu vrlo jednostavno prenijeti i u druge okoline. Obuhvatila je različite stručnjake, koji dolaze u kontakt sa mladim obiteljima i koji mogu svaki na svoj način razgovarati sa roditeljima o važnosti čitanja djeci od najranije dobi. Kampanju prate različite aktivnosti, koje su dobro promišljene i vrlo korisne (npr. akcija darivanja knjiga).
Savjetovanje je održano uz financijsku podršku Javne agencije za knjigu Republike Slovenije.

Ovogodišnji međunarodni dan pismenosti je ujedno bio i prvi dan kampanje Nacionalni mjesec zajedničkog čitanja, koji će trajati od 8.9.2018. – 8.10.2018.. Kampanja bi trebala potaknuti nastanak nacionalne mreže za kulturu čitanja i pismenosti te povezati različite ustanove i djelatnosti, koje streme ka boljoj pismenosti za sve stanovnike Slovenije.

Osvrt napisala: dr. sc. Livija Knaflič, psihologinja, Ljubljana, Slovenija

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s