21. Europska konferencija o pismenosti – Kopenhagen 2019.

21. Europska konferencija o pismenosti
Iz prošlosti učimo za budućnost – Pismenost za sve
Kopenhagen, 4. – 7. kolovoza 2019.

Nordijsko čitateljsko društvo domaćin je 21. Europske konferencije o pismenosti i 18. Nordijske konferencije kojima će proslaviti 70. obljetnicu svojeg rada. Naime, prvi nordijski skup o pismenosti održan je 1948. za učitelje primarne pismenosti i djece s disleksijom.Konferencijske teme bazirane su na 11 uvjeta Europske deklaracije o pravu na pismenost:

  • Rana pismenost obuhvaća poticanje čitanja djece na materinjem jeziku kod kuće, podršku roditeljima u poticanju razvoja jezičnih i čitalačkih vještina kod djece te veću pristupačnost kvalitetnih vrtića i drugih predškolskih ustanova.
  • Kvalitetno poučavanje podrazumijeva da poučavanje pismenosti kod djece, adolescenata i odraslih mora biti cilj svih obrazovnih ustanova, a njegova se kvaliteta mora temeljiti na djelotvornom inicijalnom obrazovanju učitelja i nastavnika te njihovom stručnom usavršavanju
  • Digitalna pismenost temelji se na promociji digitalnih kompetencija za sve dobne skupine
  • Okruženje za pismenost osigurat ćemo uz promociju čitanja iz užitka te dostupne i dobro opremljene knjižnice.
  • Učenici s teškoćama u razvoju  imaju pravo na odgovarajuću stručnu pomoć
  • Cijeloživotni razvoj vještina pismenosti bazira se na cijeloživotnom učenju koje je potrebno za sudjelovanje u društvenom životu te na zajedničkom radu kreatora politike, stručnjaka i roditelja.

Rok za prijavu izlaganja i slanje sažetaka je 1. studenog 2018., a forme izlaganja su:

–       Usmeno izlaganje u trajanju od 30 minuta, uz sažetak do 1200 znakova.
–       Poster izlaganje uz sažetak do 1200 znakova
–       Savjetovanje u trajanju od 60 minuta, koje mora prijaviti najmanje dvije osobe koje će izložiti problem o kojem žele razgovarati. Sažetak do 1200 znakova treba sadržavati listu predviđenih aktivnosti
–       Okrugli stol u kojem organizator prezentira problem, a ostali sudionici daju svoje viđenje problema. Predviđeno trajanje 60 minuta. Sažetak do 1200 znakova.
–       Radionica mogu organizirati najmanje dvije osobe u trajanju od 90 minuta, a organizator mora poslati sažetak do 1200 znakova.

Prijave za sudionike su otvorene od 1.12.2018. do 1.08.2019., a za izlagače do 1.5.2019. Kotizacija do 1.5. iznosi 160 eura, a kasnije 200 eura. Izlagači će odgovore o prihvaćanju sažetaka dobiti u razdoblju od 1. do 15. 2.2019. http://cph2019.dk/

Nadamo se velikom broju sudionika i izlagača iz cijele Europe, ali i iz Hrvatske. Hrvatsko čitateljsko društvo ima članove koji imaju što reći i pokazati na području razvoja pismenosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s