U Koprivnici svečano obilježen završetak Olimpijade čitanja 2018.

Završna svečanost Olimpijade čitanja 2018. održana je u ponedjeljak, 10. rujna 2018. u kinu „Velebit“ povodom obiježavanja Međunarodnog dana pismenosti (8.9.), UNESCO-ve inicijative kojom se već dugi niz godina promiče važnost čitanja i pismenosti u životu pojedinca i društva u cjelini. Projekt Olimpijada čitanja pokrenut je uz poticaj, organizaciju i koordinaciju Dječjeg odjela Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, a u suradnji s koprivničkim osnovnim školama. Ove godine suorganizator projekta bilo je i Pučko otvoreno učilište Koprivnica.

Projekt se provodi treću godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti učenika da pojam knjige i čitanja nije vezan samo uz obaveznu lektiru, nego da je itekako korisno, ali i zabavno čitati u slobodno vrijeme. Čitanjem se potiču razvojne i spoznajne sposobnosti djece, obogaćuje se njihov rječnik te ona uče pravilno komunicirati i prenositi drugima svoja znanja i iskustva. Od 183 učenika sedam razrednih odjela triju koprivničkih osnovnih škola, OŠ „Đuro Ester“, OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ i OŠ „Braća Radić“, aktivno je tijekom ljeta u projektu sudjelovalo njih 135, a 38 knjiga ponuđenih na čitanje bilo je posuđeno čak 916 puta, što je gotovo trostruko više nego prošle godine. Najčitanija knjiga „Maša i ljeto“ Sanje Pilić pročitana je 64 puta.

Završnoj svečanosti Olimpijade čitanja 2018. prisustvovali su učenici 4. razreda koprivničkih osnovnih škola, njihove učiteljice, kao i predstavnici škola, Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, te Grada Koprivnice. Treće mjesto, brončanu medalju osvojio je 4. c razred OŠ „Đuro Ester“, 2. mjesto pripalo je 4. b razredu OŠ „Đuro Ester“, a 1. mjesto i zlatnu medalju osvojio je 4. a OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ . Učenica 4. razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, Ema Škrobot pročitala je sve knjige, osvojila najviše bodova u pojedinačnom natjecanju te joj je pripala zlatna medalja. U umjetničkom djelu programa sudjejolavala je učenica 4. c razreda OŠ „Braće Radić“  Jana Senjan s recitacijom „Čitanje“ Milana Radića i učenici 4. a razreda OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Maksim Stančec s recitacijom „Pravo prijateljstvo“ Sanje Pilić te učenik Noel Mađerić koji nam je pročitao ulomak iz najdraže knjige koju je pročitao tijekom Olimpijade čitanja „Most u Terabithiju“.

 

Pišu: Danijela Petrić i Valentina Mikec

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s