Pismenost 21. stoljeća: Sudjelovanje – Uključenje – Jednakost


elinet logo.jpeg

 

ELINET – Europska mreža opismenjavanja sa Sveučilištem u Kölnu organizira Međunarodno savjetovanje 2018.

„Pismenost 21. stoljeća: Sudjelovanje – Uključenje – Jednakost“

23 i 24. 7. 2018., Köln, Njemačka

Savjetovanje će se održati u glavnom kampusu Sveučilišta u Kölnu. Prijaviti se može od 15. 6. do 12. 7. 2018. Za sudjelovanje nema kotizacije, a troškove smještaja i puta sudionici snose sami. Više na www.eli-net.eu/events/elinet-association-symosium-2018-cologne/

ELINET organizira ovo savjetovanje kako bi se unaprijedila politika i praksa opismenjavanja širom Europe jer je pismenost osnovni preduvjet za sve vrste učenja i ljudskog razvoja. Ona omogućuje ljudima pun i smislen život te doprinosi obogaćivanju čitave zajednice. Pismenost omogućuje vještine čitanja i pisanja, a pismena se komunikacija rabi u svim medijima, kako tiskanim tako i elektronskim. Društvo 21. stoljeća bazirano je na znanju, ubrzanom razvoju tehnologije, promijenjenom radnom okruženju. Učenje u tim novim okolnostima nije više ograničeno na djetinjstvo, već je postalo cjeloživotna potreba. Svaki peti 15-godišnjak te gotovo 55 milijuna odraslih ne posjeduje osnovne vještine čitanja i pisanja. Ta činjenica, ne samo da im otežava zapošljavanje nego i povećava rizik od siromaštva, socijalnu depriviranost, ograničava ih u kulturnim i građanskim djelatnostima te osobnom razvoju.

Dvodnevno savjetovanje pružit će mogućnost razmjene ideja, razmatranje problema pismenosti te pokušati ponuditi najbolja rješenja za budući razvoj.

Izlagači, kojih će biti oko 90, pozvani su podijeliti svoja istraživanja i primjere dobre prakse. Program je podijeljen na nekoliko cjelina i dostupan je na mrežnim stranicama ELINET-a http://www.eli-net.eu/fileadmin/user_upload/symposium-color.pdf

U tematskim predavanjima naglasak je stavljen na poučavanje rane pismenosti, podučavanje pismenosti u svim nastavnim predmetima, obrazovanje nastavnika, integracija migranata u obrazovni sustav, cjeloživotno učenje, digitalna pismenost, međunarodna procjena pismenosti te rodni jaz u pismenosti. Osim predavanja, za cijelo vrijeme trajanja savjetovanja bit će izloženi posteri istraživanja pismenosti i primjeri dobre prakse, a izlagači će ih imati priliku predstaviti na paralelnim sesijama.

U sesiji Inkluzije i jednakosti predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva Snježana Berak i dopredsjednica Kristina Čunović predstavit će projekt Čitateljski program za zatvorenike i njihovu djecu  izlaganjem „Digitalna pismenost ispred i iza rešetaka“ zahvaljujući potpori Goethe instituta Hrvatska. Čitateljski program Hrvatsko čitateljsko društvo partnerski provodi s udrugom RODA, a financijski ga podupire Ministarstvo pravosuđa RH.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s