Promicanje rane pismenosti – Projekt „Knjiški moljci“

Poticaj za splitski projekt „Knjiški moljci“ došao je od djevojčice Martine koja je izrađivala slikovnice, ilustrirala ih i pisala tekst te uz koju su i druga djeca pokazivala interes za svakodnevnim čitanjem bajki, basni, slikovnica, prepričavanjem događaja i doživljaja. Cilj projekta bio je približiti djeci književno stvaralaštvo, razviti ljubav prema pisanoj riječi, čitanju slikovnica i dječjih knjiga, stvarati naviku čitanja, bogatiti dječji rječnik, ispravan izgovor glasova, jasnoću, lijepo izražavanje te očuvanje dijalektalnog govora. Svrha je stoga bila integrirati priče, bajke, basne, stihove, brzalice, zagonetke, kroz sva odgojna područja, te tako utjecati na cjelovit razvoj djeteta uz njegovu aktivnu ulogu.

Centar jezika odgojiteljice su obogatile novom didaktikom (uglavnom izrađenom zajedno sa djecom), a centar čitanja novim slikovnicama, kojih u vrtićkoj biblioteci ima oko 1000 naslova. Za rad na projektu jako je važno i uključivanje roditelja te šire društvene zajednice. Tako su u goste vrtićkoj djeci došli glumci Gradskog kazališta lutaka Split s predstavom „Paško u knjižnici“ nakon kojeg su djeca zaključila da su pravi knjiški moljci jer vole slikovnice i priče te od tud i naziv projekta „Knjiški moljci“.

Odgojiteljice i djeca u okviru projekta posjećuju Gradsku knjižnicu „Marko Marulić“ nakon čega djeca postaju novi članovi te tako posuđuju i donose slikovnice u vrtić. Petkom se međusobno razmjenjuju priče i slikovnice kako bi im preko vikenda roditelji kod kuće čitali. U okviru projekta poticalo se i roditelje da jedni drugima preporučaju knjigu koju su pročitali, bilo da se radi o nekom romanu, stručnoj literaturi ili dječjoj knjizi.

U vrtiću je nastavljeno razvijati poticajno okruženje donošenjem različitih enciklopedija, putopisa, rječnika. Djeca su spoznala da sve što ih zanima mogu naučiti iz knjiga te su malo po malo počeli i sami pisati svoje knjige o biljkama, životinjama, receptima. Tako je nastala i „Slatka kuharica“. U vrtićkoj skupini boravila je i mama novinarka koja je pričala o svome zanimanju. Zajedno s djecom oformila je „redakciju“ koja je po uzoru na onu pravu imala sva potrebna uredništva. Nakon toga djeca pišu svoje novine u kojima su zastupljene sve rubrike.

Ljubav prema knjizi odgojiteljice nastoje integrirati kroz različite aktivnosti provođene s djecom. Tako primjerice za vrijeme adventa izrađuju s djecom adventski kalendar tako što djeca umotaju u papir dvadeset i pet slikovnica koje potom svaki dan do Božića izvlače iz košare i uz svjetlo svijeća u vrtiću čitaju. Za Majčin dan djeca izrađuju mami i daruju joj straničnik, a ukrašavaju ga slovom glagoljice kojim započinje mamino ime.

Kroz aktivnosti ovog projekta ponovno smo se uvjerili da „dijete nije nikada premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati, isto je kao i ne pričati mu dok ne nauči govoriti“ (Penelope Leach) i potvrđeno je da djeca uz svakodnevno čitanje i poticajnu okolinu vrlo rano počinju prepoznavati slova, prvi glas u riječi i zadnji, glasovnu analizu i sintezu, otkrivaju nepoznate riječi čime bogate svoj rječnik. Nadalje, jasno, slikovito i emocionalno čitanje ili pričanje vodi djecu u svijet mašte, otkrivaju nova saznanja o svijetu, razvijaju empatiju, suosjećanje.

Ljubav prema knjigama nastavila se već treću godinu za redom. Iako u dječjem vrtiću provode novi projekt, djeca koriste stečene navike, znanja, vještine (koje prenose s generacije na generaciju) pa sada pišu i ilustriraju putopise, koriste se rječnikom stranih riječi te nastavljaju tradiciju svakodnevnog čitanja.

Autorice članka:

Ecija Budić, odgojitelj – mentor

ecijabudic@gmail.com

Ranka rogulj, odgojitelj

grogulj@gmail.com

Dječji vrtić Dobri Split

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s