Zapadno balkanska konferencija informacijske pismenosti – Alternativne činjenice, lažne vijesti, informacijskom pismenošću do istine

Zapadno balkanska konferencija informacijske pismenosti – Alternativne činjenice, lažne vijesti, informacijskom pismenošću do istine održava se 21. i 22. lipnja 2018. u Bihaću u Bosni i Hercegovini.

Glavni motiv organizacije ove konferencije je naglasak na dugogodišnjem radu knjižničara na promicanju kritičkog vrednovanja informatičkih izvora informacija. Informacijska pismenost je sposobnost prepoznavanja „pravih“ i potrebnih informacija i njihova učinkovita uporaba. Pojavila se posljednjih godina kao vještina cjeloživotnog učenja. Danas je informacijska pismenost od ogromne važnosti zahvaljujući ubrzanju protoka informacija putem interneta, dinamičnim, ali ponekad i nekontroliranim snagama. S velikim mogućnostima koje nude online informacije dolaze i mnogi izazovi. Zato je suprotstavljanje lažnim informacijama, koje su koji put puno privlačnije od onih istinitih, važno za sve koji rade bilo u ustanovama formalnog, bilo u onima neformalnog obrazovanja.

Glavne teme konferencije:

  • Informacijska pismenost u suvremenom svijetu – lažne vijesti, vrste informatičke pismenosti, informacijska pismenost i obrazovanje odraslih, informacijska pismenost u narodnim knjižnicama i dr.
  • Knjižničari kao podrška procesu cjeloživotnog učenja – digitalna pedagogija i informacijska pismenost, integracija informacijske pismenosti u kurikulum, informacijska pismenost i online učenje, i dr.
  • Medijska i informacijska pismenost – standardi, procjena, suradnja
  • Novi aspekti obrazovanja, strateškog planiranja, politike zagovaranja informacijske pismenosti u digitalnom dobu

Pozvani govornici konferencije su priznati stručnjaci s područja informacijskih znanosti dr. sc. Ismail Serageldin iz Egipta, osnivački direktor nove Aleksandrijske knjižnice kojoj je bio ravnatelj od 2002. do svog umirovljenja 2017.; dr. sc. Tefko Saračević, profesor emeritus, bio je predsjednik Američkog društva za informacijsku znanost, izlagao na međunarodnim skupovima u preko 48 zemalja; dr. sc. Sanda Erdeles, profesorica na Missouri I School, izvanredna je profesorica na Sveučilištu u Osijeku i Austinu, Texas; dr. sc. Jesus Lau, profesor na Sveučilištu Veracruz, u Mexicu, pasionirani zagovaratelj informacijske pismenosti.

Tehnološki napredak nosi mnoge izazove koje je knjižničarska struka već davno prepoznala. Ova je konferencija potvrda važnosti svega što knjižničari zagovaraju pa tako i potvrda važnosti same knjižničarske struke.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s