Zeleni festival – (O)krenimo na zeleno

pišu Ana Rubić i Sandi Antonac

Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku projekt je koji je pokrenula Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. Sukladno ulozi središnje hrvatske knjižnice svrha projekta je izobrazba korisnika i popularizacija programa organizacija s područja zaštite prirode, predstavljanja rezultata njihovih znanstvenih istraživanja, stručnih radova, nakladništva i projekata, kao i predstavljanja tematskih vrijednih ostvarenja iz svojeg bogatog knjižnog fonda.

Od njegova predstavljanja 6. svibnja 2016. godine, kroz projekt je ostvareno niz vrijednih programa poput okruglog stola organiziranog u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom (HKD) – Radnom grupom za zelene knjižnice, kao i niz od 9 tematskih izložbi s NP Krka, NP Risnjak, NP Paklenica i PP Kopački rit te suradnje na restauraciji i digitalizaciji starih knjiga franjevačkog samostana na Visovcu.

Novu dimenziju projektu dao je Zeleni festival, koji je organiziran također u suradnji s Radnom grupom za zelene knjižnice HKD-a, od 6. do 8. rujna 2017. u prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Pod sloganom „(O)krenimo na zeleno“ svrha Festivala bila je  približiti ovu važnu tematiku korisnicima Knjižnice i široj javnosti, dodatno istaknuti njezinu problematiku i ponuditi mogućnost drugoga izbora, učiniti pristupačnima programe znanstvenika i stručnjaka te predstaviti njihove spoznaje, radove i projekte.

Festival je realiziran kroz tri organizacijske cjeline: izlagačka (izlaganja i predstavljanja rezultata znanstvenih radova), izložbena (predstavljanje ekoloških proizvoda, usluga i programa na štandovima) te virtualna (projekcije dokumentarnih filmova i tematskih emisija). Želja je autora i producenta Festivala Ane Rubić i Sandija Antonca bila istaknuti predavače i izlagače koji dolaze iz djelokruga zelene energetike i gradnje, zelenih tehnologija i inovacija, ekološke poljoprivrede, nutricionizma i organizacija s područja zaštite prirode te im je to u velikoj mjeri uspjelo.

Tematske cjeline obuhvatile su energetski, građevinski, nutricionističko-agronomski, prometni te društveni zaokret te je tijekom triju dana trajanja Festivala javnosti se predstavilo 20 organizacija i 40 vrhunskih znanstvenika, stručnjaka i aktivista iz istaknutih ustanova iz Hrvatske i Europe.

 Izložbeni dio upotpunile su dvije izložbe fotografija: „Očistimo Hrvatsku od auto-olupina“ Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj „Zelene stope“ te „Zelena biciklijada cikloknjižničara“ Zagrebačkog knjižničarskog društva.

Svojim dolaskom Festival su poduprli: dr. sc. Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Marijan Maras, pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, te Emil Tuk, pročelnik Gradskoga ureda za poljoprivredu i šumarstvo te predstavnici organizatora, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, i Ivan Kraljević, voditelj Radne grupe za zelene knjižnice HKD-a. Festival je otvoren uz nastup jazzista Nenada Kovačića na udaraljkama i Ivana Kapeca na akustičnoj gitari.

Značajan doprinos izvedbi događanja dali su kolege iz fotolaboratorija NSK i Odsjeka Informatičke infrastrukture.

Posebno je radovala uključenost medija, prvenstveno Hrvatske radiotelevizije i Hrvatskog radija, ali i velikog broja značajnih tiskovina i internetskih portala. Za potrebe komunikacije Zelenoga festivala izrađena je i Zelena pitalica (http://pitalica.nsk.hr/zelena-pitalica/).

Projekt Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku nastavio je sa svojom misijom i u 2018. suradnjom s Hrvatskim šumama na obilježavanju Svjetskog dana šuma i Hrvatskim vodama uz Svjetski dan voda te koncertom orkestra djece i omladine Udruge SO DO – El Sistema Hrvatska, a obilježavanje Dana planeta Zemlje javnosti smo podijelili poruke znanstvenika koji su sudjelovali na Zelenom festivalu. Ipak, ključni događaj dogodit će se od 8. do 10. studenoga 2018., kad je planirana 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama „LetsGoGreen!“, koju podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i IFLA – International Federation of LibraryAssociations and Institutions na kojoj će među ostalima sudjelovati renomirani članovi knjižničarske zajednice, autoriteti iz područja zelenih knjižnica, dr. sc. Petra Hauke (Njemačka) i dr. sc. Harri Sahavirta (Finska).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s