LEKTIRIŠNI PINOKIO – poticanje čitanja lektirnog djela uz video zapis

pinokio

piše Ida Bogadi

Rijetko tko nije gledao Pinokija – bilo u kazalištu ili filmu. Omiljen i slavan, opisan u knjizi istog naslova, nalazi se na lektirnom popisu za 2. razred osnovne škole.

Knjižničarima, pogotovu školskim, poznate su izjave i komentari o „težini“ i opsegu teksta, no Pinokio je baš jednostavan i zabavan ako je u video[1] formi lektirišnog Pinokija.

Lektirište[2] je projekt školske knjižničarke Ide Bogadi koji godinama provodi u školskoj knjižnici OŠ Gustav Krklec.

Tako je autorica za ovaj lektirni naslov osmislila i izradila posve stiliziranog lutka koji ima pomične ruke, noge i glavu i kojemu može narasti nos kao i više scena-kutija koje nose ostale likove kao i drugu scenografiju.

Lektirišni Pinokio pripovijeda 30 poglavlja[3] pa je bilo potrebno dobro planirati što će se i kako prikazati i pokazati u 40 minutnom pripovijedanju.  Plan je da se prije čitanja romana pogleda video, a potom učenici samostalno nastavljaju čitati tamo gdje je video završio, dakle najzanimljiviji dio i sam kraj.

Iako možda zvuči naporno i dugo, osvrti učenika pokazuju suprotno.

Isprva se lektirišni Pinokio pripovijedao „uživo“ (lutkokaz), no ovako pripremljenu inačicu učenici mogu gledati kad i koliko žele.

Osim Pinokija, na Youtube-u se još može pronaći i snimka priče Selme Lagerloef „Bijeg u Egipat“  koju je autorica ispripovijedala uz pomoć kazališta lutaka-sjena.

U planu je još sličnih uradaka.


[1] u realizaciji je pomogla studentica 4. godine Akademije dramskih umjetnosti Sara Bernarda Moritz

[2] U Lektirištu lutka motivira na čitanje djela i sudjeluje u obradi lektire na svoj specifičan način. Više na: (http://knjiznicaskole.blogspot.hr/2016/12/lektiriste-lutke-ulektiri-saljive.html ; http://knjiznicaskole.blogspot.hr/2016/12/lektiriste-lutka-u-lektiri-medo-winnie.html ; http://knjiznicaskole.blogspot.hr/2015/12/lektiriste-bozic-djeda-martina-u-petak-4.html )

[3] od ukupno36 u knjizi ABC naklade, Zagreb 2002.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s