„HRČAK U SPLITSKIM DJEČJIM AMBULANTAMA: Čekam i pritom čitam, slušam i uživam!“

Kao što sve dobre ideje nastaju kada najmanje očekujete, tako se i naša ideja, ideja Hrvatskog čitateljskog društva – Ogranka Split, o malim slobodnim knjižnicama razvijala sporo sve dok u rujnu ove godine nismo odlučili da smo dovoljno zreli i snažni da pokrenemo projekt malih slobodnih knjižnica u splitskim pedijatrijskim ordinacijama. Projektu smo dali ime „HRČAK u splitskim dječjim ambulantama: Čekam i pritom čitam, slušam i uživam!“. Vjetar u leđa dala nam je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja „Čitaj mi!“, koju je 2013. pokrenulo Hrvatsko knjižničarsko društvo i njezina Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, koja s brojnim partnerima, danas važnim Hrvatskim čitateljskim društvom, već nekoliko godina uspješno informira javnost o dobrobitima čitanja uopće, a posebno čitanja djeci od rođenja.

Prije medijske kampanje projekta i objave poziva za prikupljanje knjiga, trebalo je dogovoriti sve detalje – od organizacije mjesta i vremena prikupljanja, kontaktiranja splitskih pedijatara i splitskog ogranka Hrvatskog pedijatrijskog društva, Doma zdravlja Splitsko–dalmatinske županije, Gradske knjižnice Marka Marulića i Kluba mladih Split, u čijim smo prostorima prikupljali knjige do kontaktiranja srednjih škola – Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju i Obrtne tehničke škole, za izradu polica. I onda smo krenuli.

Naš projekt oglasili su svi relevantni mediji – tiskane novine, portali i radijske postaje. I Ministarstvo kulture RH stavilo nas je u svoj Dnevni pregled vijesti 22. rujna 2017. Akcija prikupljanja trajala je od 20. rujna do 15. listopada, odnosno do početka Mjeseca hrvatske knjige, u sklopu kojega smo planirali donirati knjige i police. Zadnja ambulanta opremljena je policom sa slikovnicama 20. listopada 2017.

Odaziv na akciju prikupljanja bio je odličan – prikupljeno je više od tisuću knjiga, i to u dobrom stanju, a našem projektu odazvali su se brojni pojedinci i udruge, kao što su udruge „Ruke ljubavi“, Klub trudnica i roditelja Split,  „Oblačić“ s Korčule… Akciji su se priključili i splitski vrtići „Dobri“, „Marjan“, „Kremenko“, osnovne škole „Pučišća“ i „Brda“, V. gimnazija „Vladimir Nazor“… Značajna podrška došla je i od gradonačelnika i Grada Splita. Prikupljene knjige su, zajedno s policama koje su besplatno osmislili i izradili učenici splitske Obrtne tehničke škole i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju, donirane u osam splitskih pedijatrijskih čekaonica. Odlučili smo polovinu donacija deponirati u Gradsku knjižnicu Marka Marulića Split i nakon nekoliko mjeseci ponovno ih dostaviti ambulantama i napraviti evaluaciju projekta.

Sve akcije u sklopu projekta oglašavali smo na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/hcd.split/, na kojoj smo dobivali brojne podrške, a često nas je pratila i podržavala Facebook stranica kampanje „Čitaj mi!“ https://www.facebook.com/CitajMi/.

Na kraju, moramo priznati da smo i sami ostali iznenađeni odazivom, pozitivnim vibracijama i utjecajem koji smo ostvarili ovim projektom, koji nastavljamo dalje s jednakim zanosom. Svrha je ovog projekta poticanje čitanja, ublažavanje stresa prilikom boravka djece u ambulanti, te promoviranje čitanja kao alternative ekranima raznih uređaja, posebno u predškolsko dječje doba. Iz svega navedenog, mislimo da smo u naumu, u ovom dijelu projekta, i uspjeli.

 

Još jednom iskreno zahvaljujemo na odazivu građanima Splita i okolice i njihovim donacijama, kao i:

 • Predsjedništvu našeg Hrvatskog čitateljskog društva na bezrezervnoj i konkretnoj pomoći
 • Gradskoj knjižnici Marka Marulića Split na partnerstvu u prikupljanju slikovnica i knjiga na njezinim odjelima (Središnjica, Bol–Plokite, Brodarica, Spinut, Trstenik, Ravne njive, Meje)
 • splitskim pedijatrima primarne zdravstvene zaštite
 • Hrvatskom pedijatrijskom društvu – Ogranak Split i njegovu predsjedniku
 • udrugama koje su nas podržale (Klub trudnica i roditelja Split, „Ruke ljubavi“, „Oblačić“…)
 • Klubu mladih, koji se zdušno odazvao i sudjelovao u prikupljanju
 • Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju – ravnateljstvu, učenicima i njihovu nastavniku koji su izradili tri originalno dizajnirane police
 • Obrtno tehničkoj školi, ravnateljstvu, učenicima i njihovim nastavnicima koji su izradili pet atraktivnih polica te nam pomogli raznijeti ih po ambulantama
 • gradonačelniku grada Splita i njegovoj zamjenici na značajnoj podršci našem projektu
 • Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i njegovu ravnateljstvu na podršci projektu
 • knjižničarkama, odgojiteljicama i drugim suradnicima koji su organizirali prikupljanje po svojim knjižnicama, vrtićima i školama: Općinska knjižnica Postira i školska knjižnica OŠ Vladimira Nazora iz Postira, OŠ „Brda“, V. gimnazija „Vladimir Nazor“, Škola likovnih umjetnosti Split, splitski dječji vrtići „Dobri“, „Koralj“, „Kremenko“…
 • Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan i bogatoj donaciji edukativne slikovnice o našem Marjanu
 • UNICEF-u i donaciji 250 novih knjiga
 • Školskoj knjizi, prijatelju kampanje „Čitaj mi!“, na organizaciji dostave darovanih knjiga iz Zagreba
 • brojnim medijima i portalima, društvenim mrežama, kao i informativnom biltenu Ministarstva kulture RH
 • novinarkama i novinarima koji su nas zdušno podržavali i pisali članke i snimali emisije o našem projektu, koji su ocijenili vrijednim i važnim
 • organizatorima konferencije „Dani osnovne škole“ Filozofskog fakulteta u Splitu, tetama i barbama pričalicama, voditeljici i članicama udruge „O’pleti“…
 • članovima obitelji naših članica (tate i muževi raznosili su slikovnice i police, darovali nam svoj slobodan privatni prostor za sređivanje slikovnica i polica, učvršćivali plakate „Čitaj mi!“ letvicama, tražili zaštitu za kutove na policama…)

Ispričavamo se svima onima koje smo možda greškom izostavili ili ih u tom prikupljanju nismo registrirali.

Popis pedijatrijskih ambulanti koje su se odazvale našem pozivu i kojima smo u sklopu projekta donirali police s knjigama i slikovnicama:

 

BAČVICE    (2 čekaonice)
Dr. Pivalica, Sanda Bijankinijeva 13
Dr. Dadić-Matavulj, Anka Bijankinijeva 13
SUKOIŠAN (2 čekaonice)
Dr. Krsnik-Katunarić, Zdenka Trg Hrvatske bratske zajednice 4
Dr. Matić, Dubravko Trg Hrvatske bratske zajednice 4
Dr. Kapor Jeričević, Snježana Trg Hrvatske bratske zajednice 4
SUĆIDAR (za 1 zajedničku čekaonicu)
Dr.Kirn, Ada Sućidar 79
Dr.Pavlov, Mira Sućidar 79
VISOKA (1 čekaonica)
Dr.Brekalo, Fanilda Ninska 1
RAVNE NJIVE  (1 čekaonica)
Dr.Kovačević, Valerija Hercegovačka 40
LOKVE (1 čekaonica)
Dr. Katić, Mirjana Šižgorićeva 20

 

Neki linkovi na portale (2017-11-28):

URL: https://www.dalmacijadanas.hr/hrcak–u–splitskim–djecjim–ambulantama–cekam–i–pritom–citam–slusam–i–uzivam

URL: http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=78224

URL: http://magazin.hrt.hr/406265/hrcak–se–useljava–u–splitske–djecje–ambulante

URL: https://www.radiodalmacija.hr/hrcak–splitskim–djecjim–ambulantama/

URL: http://www.split.hr/Default.aspx?art=9131&sec=2380&dm=2

URL: http://www.dalmacijanews.hr/clanak/ix4g–fk8v–hrcak–u–splitskim–djecjim–ambulantama

 

Videa (2017-11-28):

URL: http://magazin.hrt.hr/406265/hrcak–se–useljava–u–splitske–djecje–ambulante

URL: https://www.youtube.com/watch?v=eKSXJSyGOCE (Televizija Jadran, „Veliki ljudi“)

URL: http://magazin.hrt.hr/415526/uspjesno–zavrsena–akcija–hrcak

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s