Čitanje za budućnost

U sklopu ovogodišnjeg Interlibera u srijedu, 8. studenoga 2017. godine, na središnjoj pozornici izložbenog prostora Školske knjige održan je okrugli stol “Čitanje za budućnost” na kojemu je predstavljena Nacionalna strategija poticanja čitanja. Izdavačka kuća Školska knjiga, u suradnji sa Hrvatskim čitateljskim društvom, okupila je sudionike na okruglom stolu.

Maja Zrnčić, koordinatorica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije za poticanje čitanja pri Ministarstvu kulture, prim. mr. sc. Marija Radonić, voditeljica Pedijatrijskog odjela Opće bolnice Dubrovnik, dr. sc. Anita Peti Stantić, pročelnica Odsjeka za južnoslavenske jezike i književnosti, članica ELN / COST mreže, Snježana Berak, predsjednica Hrvatskog čitateljskog društva, Miroslav Mićanović, pisac, pjesnik, kritičar i urednik, voditelj programa Pisci na mreži i Čitamo i pišemo s piscem u stanu pisca te Snježana Marić, glavna urednica časopisa Smib, pod voditeljskom palicom mr.sc. Emice Calogjera Rogić, govorili su o čitanju.
Maja Zrnčić govorila je o ciljevima Strategije, mjerama i prvim aktivnostima oko izrade akcijskog plana koji će se izrađivati za svaku sljedeću godinu. Napomenula je i koja su najvažnija uporišta za provedbu budućih kampanja i programa poticanja čitanja.
Mr. sc. Marija Radonić pokrenula je Projekt “Rođeni za čitanje” 2008. godine u Dubrovniku. Na Dječjem odjelu OB Dubrovnik i u pedijatrijskim ambulantama Dubrovačko-neretvanske županije s djecom čitaju pedijatri i roditelji, a na redovitim sistematskim pregledima pedijatri čitaju i daruju slikovnicu primjerenu djetetu. Kroz projekt su do sada izdane već 4 slikovnice za djecu rane dobi. Na okruglom stolu govorila je o svojoj motiviranosti, ali i rezultatima nakon gotovo 10 godina provođenja projekta.
Snježana Berak osvrnula se na nacionalnu kampanju „Čitaj mi!“ koja je po drugi puta nominirana za nagradu ALMA (The Astrid Lindgren Memorial Award). Predstavila je i Čitateljski program za roditelje zatvorenike koji Hrvatsko čitateljsko društvo provodi u partnerstvu s udrugom Roditelji u akciji – RODA te Europsku nagradu za najinovativniji program poticanja čitanja koja im je ove godine dodijeljena.
Snježana Marić autorica je nekoliko knjiga vježbenica za početno čitanje i pisanje, te je govorila s kojim se izazovima danas susreću roditelji i djeca kada je riječ o početnom čitanju i pisanju.
Anita Peti Stantić sudjeluje u međunarodnom projektu COST Action IS1401: Strengthening Europeans’ capabilities by establishing the European literacy network., a na okruglom stolu osvrnula se i na znanstvene spoznaje o pozitivnim učincima čitanja.
Miroslav Mićanović upoznao je prisutne sa dva programa za poticanje čitanja i njihovim učincima – Čitamo i pišemo s piscem u stanu pisca, za učenike osnovnih i srednjih škola te program Pisci na mreži koji je osmišljen da bi se učitelji i nastavnici potaknuli na praćenje suvremene hrvatske književnosti. Ovi programi poslužili su kao primjer dobre prakse u poticanju čitanja te su bili okosnicom za raspravu o lektiri i važnosti primjena inovativnih praksi u obradi književnih djela.

Zaključeno je kako se velika nada polaže u donesenu Strategiju čiji je cilj stvoriti okvir za konkretno djelovanje na svim razinama, od nacionalne do lokalne i institucijske, kako bi se osigurali uvjeti za razvoj čitatelja od najranije dobi, osposobljavanje čitatelja za čitanje različitih tipova tekstova i formata te osnaživanje kritičkog čitanja.

Autorica: Snježana Berak

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s