Održan znanstveni skup “Knjiga i društvo”

Treći međunarodni znanstveni skup Knjiga i društvo: socijalna, filološka i intelektualna povijest i sadašnjost knjige održan je u Splitu od 26. do 27. rujna 2017. godine u palači Milesi, u organizaciji Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu te Nacionalne i sveučilišne knjižnice, uz potporu Književnoga kruga Split.
Skup se održao u sklopu Dvadeset i devete knjige Mediterana, a svrha mu je bila potaknuti raspravu o teorijskim i praktičnim pitanjima veznima uz ulogu knjige.

Na skupu je održano 38 stručnih predavanja veznih uz sljedeće teme Filološki pristup knjizi, Knjiga i društvo, Književnost i komunikacija knjigom, Knjiga i čitatelj, Globalizacijski procesi i knjiga i Problemi digitalne knjige. U okviru teme Knjiga i čitatelj izlaganje Hrvatske knjižnice u poticanju rane pismenosti/Croatian libraries in promoting early literacy održale su Kristina Čunović, dopredsjednica Hrvatskoga čitateljskog društva i Grozdana Ribičić, predsjednica splitskog ogranka HČD-a. U izlaganju su sudionike skupa upoznale s rezultatima kampanje „Čitaj mi!“ i relevantnim projektima i praksama u Splitu i Gradskoj knjižnici Marka Marulića (otvaranje Igroteke i Kutka za bebe i malu djecu, radionice za roditelje, zbirka knjiga namijenjena roditeljima, besplatan upis za novorođenu djecu, tematski posjeti vrtića i škola, darivanja knjiga djeci u bolnicama, pokretanje ogranka HČD-a s ciljem povezivanja različitih generacija i struka u promicanju knjige, čitanja i pismenosti u Splitu, projekt “HRČAK u splitskim dječjim ambulantama”… ).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s