14. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama

NAJAVA:

Mjesto održavanja: Zagreb, Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6/1 06.10.2017
Organizator: HKD – Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama, HKD – Komisija za čitanje
Suorganizator: Knjižnice grada Zagreba – Gradska knjižnica

Godinu dana nakon početka Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!” bit će prikazani rezultati aktivnosti njenih sudionika.

U traženju odgovora o uspješnosti Kampanje vodit će se pitanjem u kojoj mjeri su ostvareni postavljeni ciljevi.

U dijelu skupa posvećenom primjerima dobre prakse bit će izneseni rezultati kvantitativnih i kvalitativnih istraživanja o knjižničnim uslugama za osobe s teškoćama čitanja provedenih tijekom Kampanje te iskustva s Facebook stranicom Kampanje. O svojim aktivnostima tijekom Kampanje govorit će predstavnici vrtića, osnovnih i srednjih škola te knjižnica diljem Hrvatske.
Glavni ciljevi Kampanje su: izmjena Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (NN 167/03, čl. 86), bolja suradnja stručnjaka u institucijama, povećanje mreže knjižnica koje provode programe za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom, uvođenje sustavnog financiranja građe lagane za čitanje, rad na poticanju čitanja te zagovaranje Kampanje.
Na početku prvog dijela skupa voditeljica Kampanje će sumirati postignuća i izazove u njenoj provedbi. Ostala izlaganja će se baviti značajem provedbe Ugovora iz Marakeša, građe lagane za čitanje te istraživanja o disleksiji i teškoćama čitanja za uspješnost Kampanje.
Panel rasprava koja će slijediti nakon toga će okupiti izlagače iz prvog dijela skupa te predstavnike sudionika Kampanje oko pitanja u kojoj mjeri su postignuti pojedini ciljevi i kako nastaviti dalje.

Članovi Programskog i organizacijskog odbora su članovi i suradnici dviju Komisija koje organiziraju skup: Sanja Bunić, Sanja Frajtag, Dunja Marija Gabriel, Amelia Kovačević, Željka Miščin, Maja Popović, Maela Rakočević Uvodić, Grozdana Ribičić, Ljiljana Sabljak, Dijana Sabolović-Krajina, Davorka Semenić-Premec, Karmen Zubčić Mandekić.

Za sudjelovanje na skupu ne naplaćuje se kotizacija.

Prijava na skup otvorena je od 15. rujna 2017. (petak) do 3. listopada 2017. (utorak).

Program

Formular za prijavu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s