Čepin svoj „KljučČ“ ima!

Čepin je naselje 10-ak kilometara udaljeno od grada Osijeka. Više od 10.000 stanovnika čine ga najvećom općinom koju tvore naselja: Čepin, Beketinci, Čepinski Martinci, Čokadinci i Livana. Općinska je Knjižnica u sastavu Centra za kulturu Čepin http://www.czk-cepin.hr/ ; https://www.facebook.com/Knjiznica.Cepin/
Od 2015. godine u Knjižnici se sastaje čitateljski klub „KljučČ“ (Klub ljubitelja čitanja Čepin), koji je u veljači 2017. godine proslavio svoj drugi rođendan, a osnovan je s namjerom da postane mjesto okupljanja ljudi koji vole čitati, družiti se i razgovarati o pročitanom.

Ideja je proizašla iz svakodnevnog rada i kontakta s korisnicima u Knjižnici te razmjene mišljenja o pročitanim knjigama. Shvatili smo da rado vodimo takve razgovore pa zašto ih onda ne okupiti na jednom mjestu?
„KljučČ“ se sastaje jednom mjesečno, posljednjeg utorka u mjesecu. Zamišljen je kao mjesto gdje se bez zadrške može reći što se misli, bez obzira o kakvom se književnom djelu radi. Jedini je uvjet ljubav prema čitanju. Ovakav je oblik provođenja slobodnog vremena koristan za razvijanje komunikacijskih vještina, kritičkog mišljenja, ali i učenja o književnosti.
Svaki član predlaže naslov koji će se čitati, svi diskutiraju, iznose stavove, dojmove i mišljenja te ocjenjuju pročitanu knjigu. Uvažavajući različitosti, često se čita knjiga koja će potaknuti zanimljivu raspravu. Osim atraktivnih naslova američke, engleske, skandinavskih i drugih stranih autora, nastojimo što više čitati djela hrvatskih pisaca. I žanrovski biramo raznovrsne predloške. Tako su se na „meniju“ našli: psihološki, društveni i intimistički romani, kao i trileri, ljubavni, humoristički, simbolički, politički, kriminalistički i duhovni romani te ispovijedna proza i putopisi.
U Klubu je tijekom 2015. godine bilo 14 članova, a sada je već „porastao“ na 18 aktivnih članica. Osim redovitih mjesečnih sastanaka, Klub je bio aktivan i u promidžbi čitanja. Kroz kampanju “Čitaj mi” „Ključarice“ su čitale djeci DV “Zvončić” Čepin, ujedno obilježivši i Međunarodni dan dječje knjige, kao i sudjelovanjem u projektu “Vrtić u Knjižnici, Knjižnica u Vrtiću” te tijekom manifestacije “Mjesec hrvatske knjige”. Sudjelovali smo i na mjesnim manifestacijama: “Art piknicima” i na “Šarenoj nedjelji”. 

Klub je udomio “malu kućicu knjižnicu” te brine o njezinu sadržaju, a naši su ju mještani jako dobro prihvatili te redovito koriste ponuđenu literaturu. Kao atrakcija naše Knjižnice, „KljučČ“ je imao čast svečano otvoriti novouređenu prostoriju Čitaonice, u kojoj se otada i sastaje.
Ne samo što čitamo i dijelimo mišljenja o pročitanim knjigama, promičemo i prijateljstvo, darežljivost i humanost. Očekivali smo da ćemo u prvoj godini “puzati” prema “hodanju”, ali mi smo već u prvoj godini sasvim sigurno “potrčali”. Ideja i za naredna druženja i aktivnosti nam ne nedostaje i veselimo se svemu što nas očekuje.

Autorica članka: Marija Čačić, voditeljica čitateljskog kluba “KljučČ”
knjiznica@czk-cepin.hr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s