Predstavljanje knjige dr. sc. Danka Plevnika

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” Karlovac i izdavačka kuća Plejada d.o.o. Zagreb pozivaju vas na predstavljanje knjige memoara Danka Plevnika “Onaj što piše, kronika moga vremena”, u četvrtak, 8. lipnja 2017. godine, u 18 sati.
O knjizi će govoriti Ilija Ranić, Darko Srndović, Goran Gerovac, Boris Rašeta, Radovan Radovinović i autor.
Predstavljanje će se održati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” (Ljudevita Šestića 1, Karlovac).

Ova zanimljiva i napeta autobiografska “kronika” donosi samo dio odgovora na pitanje tko je Danko Plevnik. Cjelovit odgovor pruža jedino njegovo ukupno djelo, a ono je iznimno opsežno i raznovrsno. Plevnik je novinar, kolumnist, publicist, znanstvenik, koji je pisao za 60-ak novina i časopisa, objavio je 21 knjigu, a njegovi su prilozi uvršteni u 15 zbornika. Čitatelji “Slobodne Dalmacije” imali su posebno zadovoljstvo da 25 godina redovito čitaju njegove kolumne. Riječ je dakle o pravom “gigantu hrvatskog novinarstva”.
Plejada objavljuje knjigu u biblioteci POLITIKA KAO SUDBINA.

“Danko Plevnik je nešto posebno, čovjek koji spaja pokret i smirenost, jurnjavu i tišinu, traženje novih vrijednosti i proučavanje trajnih vrijednosti.” (Stanko Lasić)

“Kao vrstan analitičar političkih procesa, Plevnik je zapravo jedna od rijetkih osoba koja je za svog djelovanja spašavala demokratsku Hrvatsku.” (Vjeran Zuppa)

“Plevnik je bio jedan od najumnijih intelektualaca bivše države.” (Abdulah Sidran)

“Osoben stil, čvrst stav, neovisnost od ideoloških ograda i konstantna potreba za izdizanjem iznad dnevne razine, osobine su zbog kojih Plevnikovi tekstovi imaju brojnu publiku, i zbog kojih se čitaju veoma pažljivo.” (Boris Rašeta)

Dr. sc. Danko Plevnik, karlovački novinar i publicist, rođen je 12. ožujka 1951. godine. Maturirao je na karlovačkoj Gimnaziji 1960. godine, a 1976. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je informacijske znanosti 1986. godine. Kao novinar je radio za “Večernji list”, “Novi list”, “Vjesnik” te je bio dugogodišnji kolumnist “Slobodne Dalmacije”. Član je Izvršnog odbora Hrvatskoga novinarskog društva i mnogih udruženja kao što su Association of European Journalists i Internation Federation of Journalists. Danko Plevnik skovao je pojam znanosti o čitanju – legologija te je počasni član Hrvatskoga čitateljskog društva. Cijenjen je i kao geopolitički analitičar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s