Promocija knjige Nade Zidar-Bogadi: Kokoš kod frizera

Drage zaljubljenice i zaljubljenici u književnost za djecu!

S radošću vas pozivamo na predstavljanje dugo iščekivane knjige igrokaza „Kokoš kod frizera“ autorice Nade Zidar-Bogadi, koja će se održati u ponedjeljak, 20. ožujka 2017. s početkom u 18 sati, u knjižnici i čitaonici „Bogdana Ogrizovića“ na Cvjetnom placu.

U ime naklade Semafora autoricu knjige predstavit će urednica Silvija Šesto, dok će o izboru igrokaza za djecu koji se već dvadesetak godina izvode na smotrama učeničkog literarnog, dramskog i literarnog stvaralaštva (LiDraNo), na školskim pozornicama u Hrvatskoj i izvan nje govoriti Diana Zalar, profesorica dječje književnosti na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Nekoliko najpoznatijih igrokaza izvest će učenici OŠ Dragutina Kušlana iz Zagreba predvođeni učiteljicom Zdenkom Kožić. 

Uz ugodno druženje, u najljepšoj knjižnici Cvjetnog placa, moći ćete postati ponosnim vlasnikom (uz zavidni kunski popust!) autorskog primjerka „Kokoši“!

Tortu ni ne najavljujemo, u zadnje vrijeme torte stižu same!

Veselimo se vašem dolasku!
O autorici:

Nada Zidar-Bogadi, rođena je u Zagrebu gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti te diplomirala na Filozofskom fakultetu. U književnom je svijetu poznata kao pjesnikinja, prozaistica i dramska spisateljica čija su djela uvrštena u brojne antologije, zbornike, čitanke, dječje časopise i lektiru. Uz modernu basnu (Sretni cvrčak, 1996.), fantastične priče (Marsovac iz moje ulice, 1996.), realistične pripovijetke (Kiša je moja prijateljica, 1997.), poetsko-prozne priče iz prirode (Lopoč priče, 2003.), maštovite slikovnice (od kojih je ona Volite li životinje dobila 2012. godine nagradu Grigor Vitez) i igrokaze (Kokoš kod frizera, 2016.), ova je autorica suvremenu hrvatsku književnost posebno obogatila svojim poetskim zbirkama (Mjesečev sin, 1984., Nikad bliže Mjesecu, 1992., Šešir pun mjesečine, 1994., Sudbina ruže, 1997., Plavi san, 2014., Proljeća trči za dječakovom loptom, 2016.). Riječ je i o haiku i senryu pjesnikinji koja je uvrštena i u Antologiju hrvatskog haiku pjesništva Vladimira Devidéa (1996.) i svjetski Zbornik haiku poezije Williama J. Higginsona (Haiku World – An International Poetry Almanac, 1996.). Živi i radi u Zagrebu.

 Iz prikaza knjige Kokoš kod frizera dr. Diane Zalar:

…“ Ovaj rukopis okuplja igrokaze nastale u različitim razdobljima stvaralaštva Nade Zidar-Bogadi. U prvome dijelu koji nosi naslov Izbor epigrama i kratkih igrokaza autorica znalački stvara male ritmizirane dijaloške forme s duhovitom poantom. Bilo da je riječ o žabljim, puževskim, vrapčjim razgovorima ili onima drugih žitelja dvorišta (pas, guske, golub, tele, ždrijebe, konj, puran, krtica, krava), izrazita je njihova suvremena antropomorfizacija, igranje dovođenjem izgleda životinja u vezu s ljudskim ponašanjem, svojevrsna suprotnost između pojmova selo-grad i svijest likova o toj suprotnosti – na štetu grada, potrošački mentalitet kojemu neki likovi podliježu, ekološka svijest zaogrnuta pomaknutim vizurama. U ovome dijelu rukopisa vidljiva je i motivska poveznica s haiku pjesništvom iste autorice, a slike pune eteričnosti i osjećaja ljubavi, te senzibilitet za prirodu i njezine čari na zanimljiv se način prožimaju s realističnim shvaćanjem života odrješitih likova kojima ne mogu promaknuti ovozemaljske bitnosti.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s