Uspješnost provedene akcije „Čitam, dam, sretan sam…”

Piše: Keti Krpan

U Knjižnici Selčina brojna su se djeca iz kvarta tijekom veljače uključila u akciju kampanje „Čitaj mi!“ darujući svoje slikovnice i knjige za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještenu u Kući sv. Franje u Vugrovcu. Tom prigodom je sakupljeno preko 300 svezaka knjiga koje su naši najmlađi korisnici nesebično donosili u sabirnu košaru, razvijajući istovremeno empatičnost i razumijevanje za svoje vršnjake zatečene u drugačijim životnim okolnostima. Cilj svih je bio obradovati domsku djecu i omogućiti im uživanje u čitanju i svim dobrobitima koje ono donosi.

Akciju Knjižnice Selčina su podržale Knjižnica Sesvete i OŠ Luka. Nekoliko razreda spomenute škole je sa svojim učiteljicama došlo organizirano u Knjižnicu i svako je dijete darovalo tom prilikom svoju knjigu, te su na taj način obilježili Međunarodni dan darivanja knjiga. U Knjižnici su djeca tijekom grupnog posjeta bila nagrađena satom lektire na drugačiji način uživajući u kreativnim i maštovitim radionicama pripremljenim za njih.

Na tradicionalnom maskenbalu u Knjižnici Selčina, koji se svake godine organizira na sam Fašnik i koji je poznat i omiljen među djecom naselja, okupilo se šezdesetak djece. Za njih smo pripremili bogat program s puno igre, zabave i plesa. Marljivi članovi dramsko-lutkarske grupe Knjižnice su izveli lutkarsku predstavu Zaljubljeni žabac prema istoimenoj slikovnici Maxa Velthuijsa na radost svih okupljenih mališana. Posebnost ovogodišnjeg maskenbala je bila u posjetu domske djece iz Vugrovca koja su se radosno, zamaskirana odazvala na naš poziv i došla sa svojom odgojiteljicom. Tijekom večeri smo malim gostima svečano uručili sakupljene knjige koje će od sada naći svoje mjesto u domskom dnevnom boravku i nadamo se, pridonositi kvaliteti provođenja njihovog slobodnog vremena.
Na maskembalu u Knjižnici su se sva prisutna djeca zajedno družila, igrala, plesala i častila za njih pripremljenim krafnama s ciljem razvijanja njihovih socijalnih i emocionalnih vještima. Djeca iz dječjeg doma Vugrovec su otišla iz Knjižnice sa srcima punim topline i rukama punih knjiga.
Akcija „Čitam, dam, sretan sam- svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“ nas je sve obogatila i ispunila radošću.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s