Predstavljanje knjige dr. sc. Danka Plevnika “Duh naš svagdanji”

Gradska knjižnica “Ivan Goran Kovačić” i Nakladnička kuća Synopsis d.o.o. Sarajevo pozivaju vas na predstavljanje knjige dr. sc. Danka Plevnika “Duh naš svagdanji” u četvrtak, 2. ožujka 2017. godine, u 18 sati u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice (Ljudevita Šestića 1, Karlovac).

Knjigu će predstaviti Ivan Pandžić, nakladnik; Damir Mandić, diplomirani teolog; Frano Prcela, OP; dr. sc. Jadranka Brnčić; dr. sc. Anna-Maria Gruenfelder, teologinja i povjesničarka crkve, i autor. Knjiga “Duh naš svagdanji” zbirka je ogleda, kolumi i članaka Danka Plevnika od 1987. do 2014. godine. Autor lucidno problematizira kompleksna vjerska i teološka pitanja koja zadiru u aktualnosti društva, države i politike. Analizirane su različite teme od poruka pontifikata do ekumenizma u globalizmu. Aktualizira se povijest Biblije i određenih redova, objašnjavaju doprinosi hrvatskih kardinala od Stepinca do Bozanića. Opisuje se fenomen Međugorja, odnos filozofije i kršćanstva. Knjiga je i kritika pokušaja revizije Krista unutar i izvan Crkve.

Dr. sc. Danko Plevnik, karlovački novinar i publicist, rođen je 12. ožujka 1951. godine. Maturirao je na karlovačkoj Gimnaziji 1960. godine, a 1976. diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je informacijske znanosti 1986. godine. Kao novinar je radio za “Večernji list”, “Novi list”, “Vjesnik” te je bio dugogodišnji kolumnist “Slobodne Dalmacije”. Član je mnogih udruženja kao što su Association of European Journalists i Internation Federation of Journalists te počasni član Hrvatskoga čitateljskog društva. Autor je mnogih knjiga: Informacija je komunikacija (1986.), Ka civilizaciji pokretnog teksta (1988.), Hrvatski obrat: godine prijelaza iz diktature u demokraciju (1993.), Njihov obračun sa mnom: prilozi za tranzicijsku antibiografiju (2000.), Europa gledana s Balkana (2000.), Kaos hegemonije: koercitivna diplomacija međudržavnih i naddržavnih odnosa (2001.), Rat i mir za Hrvatsku: zapisi 1991-1995 (2002.), Pravo na vlastiti smisao (2006.), Fortuna čitanja (2006.), Moja povijest Karlovca (2009.), Tko je vaš najbolji čitalac (2010.), Hijerarhija međuovisnosti: kopni li primat Zapada nad idejom boljeg svijeta (2011.), Tolle lege: za slobodu čitanja (2012.), Geopolitika smisla života (2015.). Danko Plevnik skovao je pojam znanosti o čitanju – legologija i njezin je zagovornik u svijetu; u tom smislu poznat je njegov citat “Čitanje je oblik obraćenja, molitva za suvisliji identitet.” (Danko Plevnik, “Fortuna čitanja”, Hrvatsko čitateljsko društvo, Osijek, 2006.). Cijenjen je i kao geopolitički analitičar.

Veselimo se vašem dolasku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s