Otvoren književni natječaj „Klimatska fikcija“!

Zelena akcija/Friends of the Earth Hrvatska, u suradnji s Kulturtregerom (Klubom Booksa) raspisuje natječaj za kratke priče i kratke pjesničke forme žanra Cli-fi, klimatske fikcije. Natječaj je otvoren od 13. 12. 2016 do 22. 1. 2017. u 23:59. 

Uvjeti natječaja:

  • Prihvaćaju se dosad neobjavljene kratke priče (od 3 – 7 kartica teksta) i kratke pjesničke forme (poezija – slam, u stihu, prozi, epigrami, itd. do 1 kartice teksta). 1 kartica=1800 znakova s razmacima.
  • Jedan autor/jedna autorica može poslati samo jedan rad – jednu priču ili jednu kratku pjesničku formu.
  • Podloga radnje moraju biti klimatske promjene ili njihov utjecaj te ona mora biti smještena u bližu ili dalju budućnost, dok je sama tema i način obrade dana na slobodu autorima/icama. Bilo kakve stvarne ili moguće političke, društvene, kulturne i tehnološke implikacije klimatskih promjena mogu biti uzete za temu. Ipak, valja uzeti u obzir da koncept treba biti utemeljen u suvremenoj znanosti o klimatskim promjenama.
  • Natječaj je otvoren isključivo osobama koje imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj. Prihvaćaju se samo radovi na hrvatskom jeziku.
  • Radovi trebaju biti napisani na računalu i spremljeni u formatu .doc ili .docx (Times New Roman, veličina slova 12 točaka, prored 1,5, obostrano poravnano – justified)
  • Zelena akcija zadržava pravo korištenja odabranih materijala i nakon završetka natječaja.

Natječaj je otvoren od 13. 12. 2016 do 22. 1. 2017. u 23:59. 

Radove možete prijaviti putem ovog obrasca: https://goo.gl/forms/uF9ASNKQXTcCWuxx2. Svakom radu će biti dodijeljena šifra te će u tom obliku biti proslijeđen žiriju. Žiri čine Dora Sivka (Zelena akcija), Dunja Kučinac (Booksa) i Milena Benini, SF spisateljica.

Etape natječaja i nagrade

  1. Najbolje priče i kratke pjesničke forme (20-ak) biti će izabrane od strane žirija te će biti uključene u Cli-fi tiskanu i online publikaciju i predstavljene u Booksi. Publikacija će biti besplatna za dijeljenje, a kasnije će se prevesti i na engleski te distribuirati preko mreže Friends of the Earth.
  2. Od užeg izbora, pet najboljih priča i/ili pjesničkih formi biti će ilustrirane te će ući u završni krug natječaja.
  3. Najboljih pet radova biti će predstavljeni i čitani od strane profesionalca na 4. E?! – Okolišnom filmskom festivalu (21. – 23. 4. 2017., Kino Tuškanac). Publika će potom glasati za najbolji od pet radova koji će osvojiti glavnu nagradu od 2. 000 kn.

Ukoliko imate pitanja, slobodno se obratite na: sven@zelena-akcija.hr

Više informacija pročitajte na: http://zelena-akcija.hr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s