Prijedlozi blagdanskog štiva…

Marija Ott Franolić predlaže za čitanje tri izvanredna djela ženskih autorica i različitih žanrova. Eto preporuke za čitanje tijekom ovih blagdana…

(Ove kratke preporuke objavljene su u subotnjoj rubrici Jutarnjeg programa Što čitati tijekom vikenda? na Drugom programu Hrvatskog radija u listopadu i studenom 2016.)

*   *  *

piše Marija Ott Franolić

Renata Jambrešić Kirin KORICE OD KAMFORA

Vješto balansirajući između osobnog i javnog, između literature i historiografije, poznata istraživačica ženske povijesti RJK jednostavnim i poetskim jezikom ispisuje minijature, podsjećajući nas da je povijest satkana jednako od malih ljudskih događaja, sitnica i emocija, kao i tzv. velikih i važnih prijelomnih događaja i ličnosti, od zaboravljenih žena kao i proslavljenih muškaraca, od pobjednika kao i onih koji su izgubili.

Uživat ćete u esejima o autsajderima, primjerice – u priči o zapuštenom vrtu Waltera Benjamina u Barceloni, o slovenskoj spisateljici i borkinji za ženska prava Zofki Kveder, ali u čitanju će vam se otkriti i nepoznate sitnice iz života osoba koje su vam dobro znane, jer autorica spominje i crtice iz života Miroslava Krleže, Nade Dimić ili Franza Kafke.

Zbirka Korice od kamfora prekrasno je pitoreskno izdanje bogato opremljeno fotografijama, prava rijetkost u ovo vrijeme jeftinih knjiga punih grešaka.

 

Svetlana Slapšak LETEĆI PILAV

LETEĆI PILAV poznate antropologinje Svetlane Slapšak nudi niz dinamičnih i povremeno duhovitih eseja o kulturološkim značenjima hrane. Prvi dio knjige je o raznim namirnicama – na primjer artičokama, bobu, jabuci, paprici ili naru. Mitološke priče o hrani autorica povezuje s njezinim modernim značenjima, uz praktične recepte i savjete. Knjiga pršti od zanimljivosti: Na primjer jedna od Napoleonovih ljubavnica redovito se kupala u soku od jagoda, a za sreću i smanjivanje stresa treba jesti avokado i plavu ribu. Svaka je namirnica analizirana i s obzirom na svoje mjesto u popularnoj kulturi, a Svetlana Slapšak nudi i brojne osobne anegdote. Srednji dio knjige je o začinima, a zadnji o specijalitetima kao što su štrudla ili baklava, ali i kuharskim marginalijama, o pregačama, francuskim sirevima, roštilju, sušenom voću ili tržnicama. Jedno je sigurno – nakon čitanja drugačije ćete gledati na hranu koju svakodnevno jedete!

 

 

Rumena Bužarovska MOJ MUŽ

Radi se o izuzetnim kratkim pričama ove makedonske spisateljice o muško-ženskim odnosima, o brakovima i odnosima s djecom. Psihološki kompleksni likovi prolaze tipične životne situacije, ali one su sagledane obično iz jednog iščašenog, čak bi se moglo reći beskompromisnog ugla, pa po tome ova spisateljica malo nalikuje na Alice Munro. No zbirka Moj muž vrvi opakim ženskim likovima, već umornim od toga da ih se u obitelji postavlja na drugo mjesto. Stoga se mnoge priče vrte oko toga da žene konačno u odlučujućim trenucima djeluju po vlastitoj volji, oslobađajući se time konvencionalnih okova patrijarhalne obitelji.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s