Književna nagrada “Zvonko”- Promocija knjige i dodjela nagrade

Autorica: Ana Šesto

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca ove je godine zavrtjelo treće kolo nagrade “Zvonko” za najbolji neobjavljeni rukopis za djecu i mlade. Tako se svake godine Društvo prisjeća, prerano preminulog, kolege Zvonka Todorovskog, autora mnogih nagrađenih knjiga za najmlađe po kojem je nagrada i dobila ime.

zvonkoŽiri u sastavu Silvija Šesto, predsjednica Kluba prvih pisaca, Nena Lončar, dvostruka dobitnica nagrade  “Zvonko”, i Snježana Babić Višnjić, urednica izdanja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, odlučio je da je pobjednik natječaja za neobjavljeni roman 2016. suvremena priča „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ Vlaste Golub. 

Nagrađenoj će se autorici tiskati knjiga te dodijeliti medalja i 60 primjeraka otisnutog i ukoričenog romana. Svečana dodjela nagrade održat će se 3. prosinca 2016. u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, uz sve što prati taj događaj od prvih dana – kapljicu i tortu.

Iz obrazloženja: Pred nama je djelo koje neće moći ispustiti iz ruku nitko tko započne s čitanjem prije nego što dozna tko je napisao fatalno pismo za Valentinovo. Međugeneracijska komunikacija i iskustvo starijih koji se uključe u rješavanje problema ključni su mehanizam koji pokreće rasplet prema pozitivnom razrješenju i jedan su od vrednijih trenutaka ovog romana. Autorica je osvojila žiri svježinom, dorađenim rečenicama, uvjerljivim situacijama koje prate odrastanje i optimizmom koji nadvlada razočaranje i vrlo porazne situacije s kojima se tinejdžeri susreću tijekom odrastanja.

I ovim je natječajem postignut željeni cilj nagrade, da pod svjetla reflektora i na police knjižnica vrijedne radove nastale u sjenama i zakucima Lijepe Naše, koji bi možda tamo i ostali zbog slabe izdavačke aktivnosti da nije bilo Zvonka Todorovskog.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s