Edukativne stihobasne

Autorica: Keti Krpan

Dijana Merey Sarajlija oduševila je djecu u KGZ Knjižnici Selčina  svojim stihobasnama Krava koja je bila plava i Konj koji je imao neugodan vonj. 

U njezine stihove je skladno utkana rima koja daje privlačan ritam koji uz bogatu intonaciju stvara jak akustični doživljaj u kojem djeca uživaju te ih potiče na lupkanje, pljeskanje ili ljuljanje i time spontano  uvlači u ritmičku igru. Oni bivaju uvučeni u zanesenu igru osluškivanja i osmišljavanja glasova i riječi što je odlična vježba za usvajanje vještine čitanja i pisanja čega je spisateljica kao vrsna fonetičarka itekako svjesna.

Dijana Merey Sarajlija ima dugogodišnje iskustvo u radu s predškolskom djecom te bih njezine uratke preporučila za rad s tom dobnom skupinom iako na slikovnicama piše preporuka za dobnu skupinu od 3 do 103. Naime, njezine stihobasne su šaljive i dopadljive svima te na spontan način čitatelja, neovisno o njegovoj dobi,  dovode do preispitivanja životnih vrijednosti  i stavova te ga postavljaju u problemske situacije koji se često javljaju u odnosima.  Ali spisateljica nudi i rješenja svih problema koja se mogu izvući iz razgovora  njezinih mrava u travi koji sjede na kavi i pričaju o prijateljstvu i ljubavi. Rješenje svih problema je sama ljubav koja potiče na promjenu i daje životnu radost. Djeca sama s lakoćom promišljanja  nakon čitanja dolaze do ispravnih zaključaka i moralnih pouka.

U okviru ciklusa pod nazivom Što mravi znaju o ljubavi osim dvije spomenute stihopriče u njezinoj prvoj slikovnici, na ovogodišnjem Interliberu je predstavljena i druga slikovnica u kojoj se nalaze dvije nove stihobasne Bik koji je želio biti šik i Koka koja je na sve gledala svisoka u izdanju nakladničke kuće FoMa.

Slikovnice su posebne i po svom obliku jer se mogu čitati s obje strane što znači da je početak jedne priče s jedne strane, a početak  druge priče je  s „naopake“ strane. Takav oblik daje slikovnicama dodatnu orginalnost i privlačnost.

Najnovija slikovnica Dijane Merey Sarajlija je nastala, kao i prethodna, zajedničkim radom same autorice i njezine djece Nike i Luke Sarajlija koji daju veliki doprinos svojim bogatim ilustracijama.  Ilustracije su načinjene vrlo maštovito od kolaža, tkanine, isječaka iz novina i sl. pozivajući  djecu na igru stvaranja nudeći brojne ideje.

Ove dvije edukativne slikovnice potiču na kreativnost, maštu , čitanje i razvijanje brojnih ljudskih vrijednosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s