Stručni skup “Dječja knjižnica i njezina odgojno obrazovna dimenzija”

Gradska knjižnica Juraj Šižgorić u Šibeniku je organizirala 28. listopada 2016. uz stručnu pomoć HKD-a Stručni skup pod nazivom Dječja knjižnica danas i njezina odgojno obrazovna dimenzija. Skup je održan povodom 50. obljetnice utemeljenja dječjeg odjela Knjižnice.

Tema skupa je bila usmjerenost knjižnice na odgoj i obrazovanje najmlađih knjižničnih korisnika. Knjižnice svojim brojnim, raznovrsnim i kvalitetnim programima potiču djecu i mladež na čitanje, ali i na usvajanje novih znanja i vještina, a također educiraju i roditelje te sve one koji se u svom radu bave djecom.

Nakon pozdravnog govora zamjenika gradonačelnika Šibenika Nikice Penđera  te ravnatelja Gradske knjižnice Juraj Šižgorić  Vilijama Lakića, knjižničarka Marina Šimić je predstavila rad Dječjeg odjela Gradske knjižnice u  Šibeniku nakon čega su uslijedila  pozvana izlaganja izv. prof. dr. sc.  Ivanke Stričević i mr. sc. Davorke Pšenica.

Profesorica Stričević je govorila o djeci i mladima u oceanu informacija i potrebi da im se pri odabiru kvalitetnih informacija pomogne te ih se nauči valjano služiti informacijama. Pri tome knjižničari u radu s djecom i mladima trebaju imati značajan doprinos. Davorka Pšenica je naglasila važnost provođenja programa za poticanje čitanja čime se izvršava temeljna uloga knjižnice u odgojno obrazovnom procesu djece i mladeži.

U drugom dijelu skupa predstavljeno je izlaganjima knjižničara iz različitih krajeva Hrvatske niz  aktivnosti, događanja i knjižničnih programa za djecu i mladež koji se provode u narodnim i školskim  knjižnicama.  Inspirativno izlaganje je održala Zdenka Bilušić koja je predstavila program Odjela za vizualnu umjetnost GK Juraj Šižgorić: Zavičajna Baština. Milko Belevski iz GK Zadar i Stjepan Segarić iz OŠ Petar Zoranić iz Stankovaca su predstavili program korištenja iPad-a u školi te istaknuli pozitivne strane primjene novih tehnologija u obrazovanju. Ekološke odgojno obrazovne programe su predstavili Sanja Grgić iz GK Vukovar (ogranak Sotin) te Sanja Radin Mačukat iz GK Vodice. Vesna Radošević i Tihana Rašeta iz KGZ-a su  predstavile programe dječjeg odjela Knjižnice Novi Zagreb s naglaskom na suradnju s lokalnim školama. O značenju suradnje knjižnice i odgojno obrazovnih ustanova su govorile i Marija Bugarski iz GK Vukovar te Sonja Šimić iz GK Vinkovci. Dječji odjel Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec su predstavile Helena Andrašec i Natalija Hrženjak istaknuvši potrebu za informacijskim opismenjavanjem mladih naraštaja.  Lorena Banić, Iva Klak Mršić i Keti Krpan su u svom izlaganju predstavile mrežu knjižnica Sesvete u okviru KGZ-a te izložile  odgojno obrazovne programe provođene kroz radionice stranih jezika, radionice talijanske umjetnosti i dramske radionice.  Cilj skupa je ostvaren razmjenom iskustava i znanja dječjih knjižničara i stručnih suradnika koji rade s najmlađim knjižničnim korisnicima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s