Pjesnikinja Ivana Čagalj dobitnica Nagrade Anđelko Novaković

Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu objavila je ovogodišnjeg laureata Nagrade Anđelko Novaković za neobjavljenu zbirku pjesama mladog autora/autorice: pjesnikinju Ivanu Čagalj za zbirku pjesama ‘Nastavna jedinica: paralaksa’.
Nakon provedenoga javnog natječaja, na koji je pristiglo 89 zbirki pjesama, prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade, u čijem su sastavu bili Ervin Jahić, Božidar Petrač, Davor Šalat i Dobrila Zvonarek, jednoglasno je odlučilo da se Nagrada Anđelko Novaković za 2016. godinu dodijeli pjesnikinji Ivani Čagalj za zbirku pjesama „Nastavna jedinica: paralaksa“.
Osim nagrađenoga pjesničkog rukopisa, prosudbeno povjerenstvo pohvalilo je rukopise „Ima li živih“ Mije Čagalj, „Crvena kapija usred ničega“ Marije Dukić, „Pelipari svetla“ Gorana Gatalice, „Ako zaboravimo ljude“ Marka Gregura, „Sinusoida sjećanja“ Marije Grgić, „Ljetno računanje vremena“ Franje Nagulova, „Sredine“ Stipe Odaka i „Krdo balona“ Irene Skopljak Barić.
Nagrada se sastoji od objavljivanja zbirke pjesama, plakete i novčanog iznosa u visini od 10.000,00 kn.

Svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković za 2016. godinu održat će se u četvrtak, 27. listopada 2016. godine u 13 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i dio je programa Mjeseca hrvatske knjige.
Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja pjesničkoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s