Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu

OTVOREN JE 68. MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA U FRANKFURTU HRVATSKA PREDSTAVLJA SEDAM MLADIH AUTORA POD MOTOM „ONI DOLAZE“ I KNJIGE 17 NAKLADNIKA

Frankfurt, 19.10.2016. –  otvoren je 68. Međunarodni Sajam knjiga u Frankfurtu, najvažnija svjetska manifestacija posvećena knjizi i pratećim industrijama koji traje do nedjelje 23. listopada. Naših 17 nakladnika i sedam mladih autora Zoran Antičević, Ružica Aščić, Katja Grcić, Ivan Jozić, Valent Pavlić, Iva Tkalec i Borna Vujčić pod motom „Oni dolaze“ predstavljaju Hrvatsku. Tema ovogodišnjeg nastupa Republike Hrvatske je „Hrvatska: povijest – kultura – život“. Tako se uz nakladnike i autore, kroz vizualni identitet moderno uređenog prostora predstavljaju i hrvatski dizajn, kulturni turizam te naše prirodne ljepote i znamenitosti.  Na Sajmu sudjeluju ovi nakladnici: Alfa, Algoritam, Artizana, Dhar media, Evenio, Fraktura, Green Planet Travel, Hrvatska sveučilišna naklada, Kršćanska sadašnjost, Naklada Ljevak, Meandar Media, Naklada Pavičić, Naša djeca, Školska knjiga, Tekston, V.B.Z. i Verbum. Hrvatski nastup organizirali su Ministarstvo kulture RH i udruga Brod kulture iz Zagreba, a naš prostor nalazi se u Paviljonu 5, štand D123. Sve vijesti o hrvatskom nastupu na Sajmu knjiga u Frankfurtu možete pratiti na Facebooku na adresi: www.facebook.com/Hrvatska.na.Sajmu.knjiga.u.Frankfurtu

Danas su na Hrvatskom štandu održane promocije knjiga Borne Vujčića ‘Nužno zlo’ i Ivana Jozića ‘Muška svinja’. Sutra u četvrtak, 20. listopada na programu su promocije knjiga Lee Brezar ‘Izvan okvira’ (Postavljanje temeljnih načela u životu i poslovanju) i ‘DA, I’ (Priručnik za preživljavanje – nakon padanja); potom knjiga pjesama Katja Grcić ‘Nosive konstukcije’;  Zorana Antičevića ‘Evanđelje tame’. U petak  21. listopada  su promocije knjiga Ive Tkalec ‘100 posto društveni odgoj’ Valenta Pavlića ‘Evanesco’. U subotu, 22. listopada su promocije knjige Bojana Meandžija ‘Trči! Ne čekaj me…’ i Ružice Aščić ‘Dobri dani nasilja’. Hrvatski nastup na Sajmu knjiga pomogli su HEP, Badel 1862, Zagrebačka pivovara, Stock i  Hrvatska turistička zajednica.

Tradicionalno, na Sajam u Frankfurt iz cijelog svijeta pristižu izdavači, nakladnici, agenti, vlasnici autorskih prava, filmski producenti, knjižari, autori, prevoditelji kako bi zajedno surađivali i poslovali. Na Sajmu izlaže oko 7000 nakladnika iz više od 130 zemalja Svijeta. Prva dva dana Sajma posvećena su poslovnim susretima, a potom se otvara najširoj publici. Ukupno ga posjeti oko 300.000 posjetitelja i 10.000 novinara iz cijeloga Svijeta. Zemlja počasni gosti Sajma su Kraljevina Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska koje zajednički nastupaju uz slogan „Sve ovo dijelimo”(This is what we share).

Pomalo i pod pritiskom teških svjetskih zbivanja otvoren je 68. Frankfurtski sajam knjiga 2016. u sklopu kojeg je organizirano oko 4000 raznih događanja vezanih za knjigu. Na službenom otvorenju spominjale su se migracije izbjeglica i problem njihove integracije, pročitalo pismo turske spisateljice Asli Erdogan koja je zatvorena u Turskoj zbog svojeg otpora tiraniji premijera Erdogana, pričalo se i o budućnosti knjige i autorskim pravima koja je sve teže štititi u digitalno doba…

More, isti jezik, književnost, zajedničku povijest, ljepotu… sve to dijele Nizozemska i belgijska pokrajina Flamanska – počasni gosti ovogodišnjeg Sajma knjiga u Frankfurtu, koje zajednički nastupaju uz slogan “This is what we share!“ – Sve ovo dijelimo. A svi dijelimo vrijednosti, stavove, ideje, strahove, a dijeljenju se suprotstavlja nesloga, sukob i agresija. Upravo tu je snaga književnosti što daje nadu i što može raskinuti lance i srušiti zidove tiranija i što je mjesto dijaloga na kojem se sve razlike mogu susresti i tolerantno razgovarati, a ne napadati i poništavati.

No, knjiga nije mrtva, muči se istina,ali živi … u padu je od 1.5 % u njemačkoj u nakladničkoj industriji, prodaje se više e-knjiga ali za manje novaca. U doba „contenta“ svi postaju stvaratelji sadržaja pa je i sam sajam proširio svoj sadržaj programom ARTS+ kojim želi „izaći“ iz svijeta knjige i povezati se s drugim kreativnom industrijama. Tu su zanimljive pojave na granici disciplina poput umjetne inteligencije koja sama razvija sadržaje i piše knjige npr., 3D tisak u arhitekturi i modi, virtualna stvarnost u muzejima i urbanom planiranju, čak i digitalne trgovine za kreativne proizvode … Ovogodišnji je počasni gost Sajma David Hockney, svjetski poznati slikar koji je među prvima još 80-tih godina prošloga stoljeća počeo „slikati“ pomoću računala, a danas iako pozne dobi slika pomoću I-pada.

U sklopu Sajma dodijelit će se i Globalna nagrada za ilustraciju – The Global Illustration Award a održava se i izložba njemačkih ilustratora knjiga. Knjiga je povezana s filmskim biznisom i proizvođačima video igara a i njih Sajam povezuje i umrežava, a publika će putem Pinteresta glasati za najomiljeniji ne-knjiški (nonbook) proizvod i birati najbolju knjigu prema izboru publike. Intrigira nas budućnost knjige a tu je svakako zanimljiva i 3D knjiga u koju se ulazi pomoću posebnih naočala a čitatelj/gledatelj se može uplesti u radnju i razgovarati s likovima. U Frankfurtu je  i cijeli 3D paviljon s filmovima, video igricama i virtualnom stvarnošću. Omiljeni dio posjeta je i Galerija okusa – paviljon s kuharicama i knjigama posvećenim hrani iz cijeloga svijeta i 3D live kuhanjem i kušanjem!  Frankfurt je kako moto sajma knjiga kaže – pravi globalni glavni grad ideja!

Službene fotografije sa Sajma pogledajte na  http://www.buchmesse.de/en/fbf/press/press_photographs

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s