Nova sezona Motora mijene

Na sljedećem sastanku čitateljskog kluba Motor mijene (četvrtak, 27. listopada u Goethe Institutu) raspravlja se o Izdanom narodu Alfreda Döblina, autora legendarnog romana Berlin Alexanderplatz.

Ovdje je link na događaj: https://www.facebook.com/events/1260349257350295/.

U drugom dijelu 2000-stranične tetralogije o njemačkoj Novembarskoj revoluciji Döblin kaledoskopski slika revolucionarna previranja iz 1918.g., završetak Prvog svjetskog rata i otvorene fronte između više socijaldemokratskih i lijevih, ljevijih opcija. Naime, nakon 9.11. situacija u Berlinu se zaoštrava. Generali traže povratak u monarhiju. “Spartakov ustanak” pod vodstvom Karla Liebknechta traži socijalističku revoluciju. No socijaldemokrati Friedricha Eberta paktiraju sa zagovornicima starog poretka.

Roman ritmički smjenjuje političke akcije i rasprave, javna događanja i privatne revolucije, demokratske eksperimente i nasilne akcije. Nižu se događanja u Berlinu i Kasselu (gdje je sjedište vojne uprave), dijelom i prizori iz Kölna i Münstera, ali i Straßburga i Pariza.

Na prošlom sastanku dogovorili smo se da ćemo govoriti o prvom dijelu knjige (do 303.str.). Čitamo engleski prijevod dostupan na: http://bit.ly/2dLOrZH. Tko želi besplatne kopije, može ih podići u knjižnici Goethe-Instituta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s