Pripreme za 4. nacionalno natjecanje u čitanju naglas

10986842_1552361581681361_5663120201290886594_n

pišu: Iva Dužić i Nataša Bujas

Već četvrtu godinu zaredom Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak i Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva organiziraju Nacionalno natjecanje u čitanju naglas. Natjecanje se provodi na četiri razine: školskoj, općinskoj/gradskoj, županijskoj te nacionalnoj.

Zadatak je natjecatelja u pet minuta nastupa predstaviti knjigu po vlastitome izboru i to kratkim kreativnim uvodom bez korištenja tehnologije te izražajnim čitanjem odabranog ulomka. Tijekom proteklih godina u Natjecanju su sudjelovali natjecatelji iz gotovo svih krajeva Republike Hrvatske, Od Vukovara do Dubrovnika, a u ovome trenutku Organizacijski tim zaprima upite vezane uz sve razine Natjecanja te i ove godine očekujemo veliki odaziv. Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a podržava ga i Hrvatsko čitateljsko društvo.

Uglednim kulturnim djelatnicima iz područja književnosti, knjižničarstva, kazališta i novinarske struke koji dobrovoljno sudjeluju u Prosudbenim komisijama ove se godine pridružuje i likovni umjetnik Zdenko Bašić koji će autorski osmisliti vizualni identitet Natjecanja, tematski vezan uz  obilježavanje stote obljetnice objavljivanja „Priča iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić. Upravo će to veliko djelo hrvatske književnosti biti okosnica ovogodišnje priredbe koja će svečanim otvorenjem započeti 17. 11. 2016. godine u 16:00 sati u Domu kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku nakon čega će se održati natjecanje za mlađu kategoriju natjecatelja. Starija kategorija natjecat će se 18. 11. 2016. godine.

Podsjećamo da će se prijave za nacionalnu razinu natjecanja zaprimati do 4. 11. 2016. te da će boravak u Sisku, uz organizatore, svojim doprinosom oplemeniti i partneri 4. nacionalnog Natjecanja u čitanju naglas, Dom kulture Kristalna kocka vedrine i Gradski muzej Sisak. Pozivamo zainteresiranu djecu i njihove mentore da se priključe ovoj velikoj svečanosti čitanja jer, kako poručuje slogan Natjecanja: „Čitanje je zakon!“. Više informacija zainteresirani mogu pronaći na sljedećim internetskim stranicama: http://www.nkc-sisak.hr/natjecanje-u-citanju-naglas/

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s