Velvet Café prvi na svijetu u Zoni besplatnog čitanja

full_ukd_bwpwtv2e3uyqxmfpvfywg4xh5vf6h0xeklilrfe_vl_wzbhccdlmespd9bw9a_pzfaudhonk3n89cpw48gk

Velvet Café u Zagrebu je prvi na svijetu u kojem je otvorena virtualna knjižnica za koju nije potrebna iskaznica i mjesto je gdje svi ljubitelji knjige mogu otkrivati nove autore svjetske književnosti i širiti svoje horizonte bez ograničenja.

Svi gosti Velveta mogu se ulogirati u virtualnu knjižnicu (koja se sastoji od 100,000 knjiga na nekoliko svjetskih jezika, uključujući i hrvatski) i čitati knjige u najsuvremenijem digitalnom formatu bez ograničenja i prekida. Knjige su svjetskih izdavača te se naslovi svaki tjedan dopunjuju. Zastupljene su sve vrste knjiga, od pop fictiona i ozbiljne književnosti do duhovnosti i kuharica, poezije i putopisa do zabave i sporta. U ponudi su i slikovnice i novele za tinejdžere, ali i stručna literatura i znanstvene knjige.

Potrebno je instalirati reading app na bilo kojem iOS ili Android uređaju (smartphone ili tablet) i registrirati se s Access Code-om koji će svaki gost dobiti. Nakon autorizacije gosti mogu skidati knjige bez ograničenja i kreirati vlastite police (Shelves) unutar aplikacije.

Projekt Free Reading Zones (FREZ), koji je osnovan u Americi u suradnji s izdavačima i tvrtkom iz Izraela koja stoji iza ‘reading app-a’, pretvara razne javne i privatne prostore u zone unutar kojih se čita besplatno i neograničeno (čitatelji su identificirani putem wi-fi ili GPS kordinata). To mogu biti parkovi, bolnice, vlakovi, autobusi, zračne luke, škole, ili bilo koja geografska površina koja se definira kao zona unutar koje se čitateljima nudi potpuno besplatan pristup knjigama iz cijelog svijeta i koja raste svaki tjedan. Čitanje podržavaju privatni ili državni sponzori, a izdavači i autori su plaćeni za svako čitanje. Do sada je pokrenuto nekoliko FREZ projekata izvan Hrvatske, ali ovo je prvi put café na svijetu pretvoren u Zonu Besplatnog Čitanja.

Voditeljica FREZ-a Mirela Rončević je prepoznala Velvet Café kao idealno mjesto za početak FREZ price u Hrvatskoj. A glavni cilj FREZ-a je proširiti Free Reading Zone diljem Hrvatske kako bi ljudi u raznim gradovima – velikim i malim – imali pristup knjigama i znanju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s