Čitateljski klub u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci

U Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci ovog rujna osnovan je  čitateljski klub koji  vodi vanjska suradnica, Maja Baksa Žeđa, prof., voditeljica knjižnice u Srednjoj školi Ivan Seljanec Križevci. 

Čitateljski klub je otvorenog tipa, sudjelovanje je besplatno, dovoljno je imati dobru volju i voljeti čitati. Susreti, druženja i razgovori o pročitanim knjigama održavat će se u prostoru Gradske knjižnice jedan puta mjesečno, prema   dogovoru članova. Pozivani su svi zainteresirane knjigoljupci da se jave i pridruže novoosnovanom klubu čitatelja u Križevcima na e-mailove: majabaksa@net.hr  i gkfm.ozo@gmail.com.

Autorica: Maja Baksa Žeđa

Klubu se pridružilo 7 osoba, što je gotovo idealna brojka za čitateljski klub. Optimalan je broj za funkcioniranje kluba između 6 i 12 članova. Jedna je članica zbog poslovnih obaveza bila spriječena prisustvovati prvom sastanku, ali je izrazila želju uključiti se na sljedećem sastanku. Dobra je vijest da su se klubu pridružila dva muškaraca, a nadamo se da će to biti poticajno i drugima, da grupa bude mješovita kako bi rasprave o pročitanim knjigama bile što zanimljivije.

Jako smo zadovoljni strukturom članova: odreda su to strastveni zaljubljenici u knjige i čitanje, širokog pogleda na svijet i raznovrsnih interesa, kako čitateljskih tako i poslovnih i životnih, tako da je već prvi sastanak upoznavanja i dogovora o radu protekao u jako dobrom raspoloženju.

Članovi su upoznati s funkcioniranjem čitateljskih klubova , modelima i kriterijima te pravilima rada. Uglavnom ćemo se držati single-title modela gdje svi čitaju istu knjigu i raspravljaju o njoj, a ako se neka određena tema nametne kao zanimljiva grupi, možemo se okušati i u multi-title modelu gdje članovi čitaju različite knjige na istu temu ili knjige istog autora. Bistre glave dobile su zadatak promišljati o imenu i logu kluba kroz neko vrijeme, a odabrat ćemo onaj prijedlog za koji se izjasni većina članova.

Prvi naslov koji ćemo čitati i o kojem ćemo raspravljati na sastanku 4. listopada je Smisao života jednoga psa američkog autora Brucea W. Camerona. Na tom ćemo primjeru svladati početničke korake.

Sretni smo što je ideja o potrebi osnivanja čitateljskog kluba pala na plodno tlo i s oduševljenjem su je prihvatili i korisnici i djelatnici knjižnice. Razlozi okupljanja raznovrsni su: osim čitateljske strasti, tu su i potreba za razgovorom o pročitanim knjigama, druženje, stvaranje novih poznanstava, rad na osobnom razvoju i usvajanje kvalitetne komunikacije, poticanja novih kreativnih ideja i sl.

Veselimo se sljedećem susretu u listopadu  i dalje pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže!

Više informacija na www.knjiznica-krizevci.hr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s