Predstavljanje knjige “Preko granica – pripovijetke o ljubavi, ludosti i ratu” Saadata Hasana Mantoa

image5b5e0xlo

 

U srijedu, 14. rujna, u Književnom klubu Booksa, s početkom u 19 sati, održat će se predstavljanje knjige ‘Preko granica-pripovijetke o ljubavi, ludosti i ratu’ (Ibis grafika, 2016.), urdskog književnika Saadata Hasana Mantoa.
Knjigu će predstaviti priređivač i prevoditelj Krešimir Krnic, a okupljene očekuje zanimljiv književni događaj, kakav dosad nisu imali prilike vidjeti.

Saadat Hasan Manto (1912. – 1955.) dugo je slovio kao enfant terrible urdske književnosti. Birajući ponekad teme koje njegovi suvremenici i književni kritičari, a osobito dežurni dušobrižnici, nisu smatrali prikladnima za pristojnu lijepu književnost, Manto se tijekom cijelog svog književnog stvaralaštva borio s lažnim moralom i njegovim zagovornicima. Sasvim osobit, ali do krajnjosti iskren i u književnosti i u privatnim odnosima, izazivao je podjednako divljenje i zgražanje. U opusu koji obuhvaća preko 250 pripovijedaka, stotinjak radio-drama i brojne eseje o suvremenicima, Manto je dao presjek indijskog i pakistanskog društva u onim segmentima koji često ostaju zakriveni oku čitatelja. Više informacija o knjizi pogledajte ovdje.

O knjizi, o Mantovu životu i djelu, o politici i njenom odrazu u književnosti, o prelaženju raznih granica – onih književnih normi, država i moralnosti – govorit će Krešimir Krnic, prevoditelj ove zbirke. Krnic predaje hindski, sanskrt i predmete vezane uz indijsku književnost i kulturu na Katedri za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Tekst preuzet s web stranice www.culturenet.hr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s