Armin Medosch u MSU

07_medosch

U utorak, 13. rujna, s početkom u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti, teoretičar i umjetnik Armin Medosch predstavlja svoju novu knjigu ‘Nove tendencije – umjetnost na pragu informatičke revolucije (1961 -1978).’

Govorit će o razvoju modernističkog međunarodnog umjetničkog pokreta Nove tendencije koji se pojavio u bivšoj Jugoslaviji početkom 1960-ih djelujući u kontekstu bitnih društvenih i političkih previranja. Knjiga je objavljena u nakladi američkog izdavača MIT Press u rujnu 2016. godine.

Sudjeluju: dr. Armin Medosch, autor knjige, dr.sc. Matko Meštrović, likovni kritičar, teoretičar, protagonist Novih tendencija, dr.sc. Hrvoje Klasić, povjesničar, Darko Fritz, kustos, multimedijalni umjetnik, Sunčica Ostoić, članica kustoskog kolektiva Kontejner
Moderira: Leila Topić, kustosica MSU

Nove tendencije, nesvrstani modernistički umjetnički pokret, nastao je početkom 1960-ih u Zagrebu. Predstavljao je novi senzibilitet, odbacujući apstraktni ekspresionizam i socijalistički realizam pokušavao je formulirati umjetnost prilagođenu vremenu napredne masovne proizvodnje. U knjizi Armin Medosch razmatra razvoj Novih tendencija kao glavnog međunarodnog umjetničkog pokreta u kontekstu društvene, političke i tehnološke povijesti. Na taj način, istovremeno prati pomake paradigme: promjenu iz fordizma (politička ekonomija masovne proizvodnje i potrošnje) u informacijsko društvo, te promjenu iz poslijeratnog modernizma u nematerijaliziranu postmodernu umjetničku praksu.

Medosch objašnjava kako su Nove tendencije zamišljale da će brzi napredak tehnologije biti odskočna daska u budućnost bez otuđenja i ugnjetavanja, te sudionici nisu bili protiv novih tehnologija kao većina umjetnika i intelektualaca tog vremena. Radovi Novih tendencija uključuju gledatelja kao koproducenta, ukidajući ideju umjetnika kao kreativnog genija, zamjenjujući ga pritom s pojmom vizualnog istraživača. Pokret se 1968. i 1969. godine aktivno bavio računalom kao sredstvom vizualnog istraživanja, predviđajući nove medije i digitalnu umjetnost.

Razgovor je na engleskom. Ulaz je slobodan. Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Tekst preuzet s web stranice www.culturenet.hr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s