Preko granice: No East, No West

b_160707066Povodom obilježavanja 20 godina rada izdavačka kuća Buybook od 25. do 28. srpnja prvi puta organizira Bookstan, internacionalni festival književnosti. Ovo je prvi u nizu Bookstana koji će se održavati svake godine, a okupljat će najznačajnije bosanskohercegovačke, regionalne i svjetske autorice i autore.

Kurator prvog izdanja festivala bit će bosanskohercegovački i internacionalni književnik Aleksandar Hemon koji je odabrao moto No East, No West kao centralnu temu Festivala. Zahvaljujući Hemonu i suradnji s Buybookom u Sarajevo na Bookstanu će prisustvovati prestižni autori, agenti, kritičari i urednici.

U centralnom programu Festivala bit će predstavljeni Mona Eltahawi, John Freeman, Rabih Alameddine, Kamila Shamsie, Rawi Hage i Amila Buturović.

Zemlja u fokusu je Turska s autorima Ece Temelkuran i Mariom Levijem. U regionalnom programu autore će predstaviti razni izdavači, Fraktura iz Zagreba, Buka iz Beograda i Dobra knjiga iz Sarajeva, a Buybook će promovirati niz bosanskohercegovačkih autorica i autora čije je naslove objavio u vlastitom izdanju.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare/ke, kao i specijalni mini – sajam knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača.

Realizaciju prvog Bookstana podržali su Ministarstvo kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fond Otvoreno društvo BiH, Goethe-Institut, Turski kulturni centar Sarajevo, Ambasada Republike Turske, Ambasada Kanade, Igepa i Dobra knjiga Sarajevo i drugi partneri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s