Održani 19. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara

c8ubetaceqzjsllrunsm1c2g94v

U sklopu jubilarnih, 50. Đakovačkih vezova u utorak su održani 19. Đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara, čiji su ovogodišnji laureati Ivica Matičević, Ivana Buljubašić i Helena Sablić Tomić.

Matičeviću je Nagrada Julija Benešića pripala na knjigu kritika Mjera za priču koja je ocjenjena najboljim književno-kritičarskim ostvarenjem između dvaju susreta, dok je mladoj osječkoj autorici Ivani Buljubašić Povelja uspješnosti Julija Benešića dodjeljena za njen niz književnih kritika, objavljenih u časopisima i internetskim portalima.

Iznimno ove godine, Povjerenstvo Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara dodjelilo je i posebnu nagradu Julija Benešića i to Heleni Sablić Tomić za njenu knjigu Dodir teksta.

Na ovogodišnjim Susretima središnje mjestu zauzelo je predstavljanje projekta petoknjižje Cvelferica; panonizam, pismo književnosti i kulture. Predstavili su ga autori Goran Rem, Ivan Trojan, Sanja Jukić i Ružica Pšihistal te jedna od tri školske knjižničarke s područja Cvelferije koje su radile na realizaciji projekta, Anita Tufekčić.

Petoknjižje je nastalo nakon poplava koje su u Cvelferiju zadesile 2014. godine.  Bavi se tradicijskom književnom produkcijom cvleferijskog prostora, koja je bogata i opširna. Nastalo je u godini dana i iznimne je vrijednosti.

Cvelferija, područje devet sela u županjskoj Posavini uz Savu, na istoku, uz Bosnu i Srbiju, predstavljena je kao prostor bogat pismom, kazivačima, kulturom, pučkom predajom. Iza Cvelferice stoji veliki istraživački rad, tematsko zapisivanje i snimanje kazivača, istaknuto je na predavanju.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s