Literarni prvijenac Bože Vreće: Mila

untitledLiterarni prvijenac Bože Vreće Mila kombinacija je proznih i poetskih zapisa o odrastanju, obitelji, sevdahu i umjetnosti. Prvijenac koji nas uči kako voljeti i biti slobodan, prvijenac koji nas podsjeća na sitnice u kojima smo s vremenom zaboravili uživati, i prvijenac koji nam ukazuje na neponovljivost i dragocjenost trenutaka koji nas čine sretnima. Mila je remek-djelo koje govori o snazi ljubavi, ljubavi o kojoj se glasno s razlogom govori, a u ovom slučaju i piše. Mila je ime Božine majke. Ona je utočište i ishodište svega za njega vezanog. Njegova snaga i podrška, smisao i vjera.

Poput njegovih koncerata Mila je ispunjena nesputanim emocijama, suzama, radošću, oslobađanjem i dramatičnošću. Iz nje nećemo saznati kako postati zvijezda, to nije priručnik o opstanku na pozornici ili o preživljavanju u okolnostima kada nisi skrojen po heteropatrijarhalnim mjerama, ali može poslužiti kao svojevrstan motivacijski priručnik ženama, podsjetnik na važnost sitnih dnevnih rituala i na težak put ženske emancipacije. Ona je saveznik u ustrajnosti za, po ko zna koji put, vođenje istih bitki za ravnopravnost, slobodu i mogućnost izbora. U njoj ćemo pronaći posvećenog vjernika, ali na pitanje kojoj vjeri Božo Vrećo pripada, odgovor nećemo naći. Jer njegova vjera je ljubav, a pjesma hram kroz koji propovijeda vlastitu religiju.

Nakon četrdeset godina zatišja na bosanskohercegovačkoj muzičkoj sceni, Božo Vrećo je prvi koji je počeo pisati sevdalinke i čiji autorski radovi naprosto ostavljaju bez daha. New York Times je njegov glas nazvao anđeoskim koji dotiče srca i miluje duše, a samog kantautora slobodom u pravom smislu te riječi. Njegov raspon glasa seže od lirskog tenora do lirskog soprana što ga čini jedinstvenim u svijetu sevdaha. Kada se tome doda osebujan stil i sva njegova muško-ženska dualnost i emotivnost, dramatičnost i virtuoznost, može se sa sigurnošću reći da njegova umjetnost i a capella interpretiranje izazivaju najdublje emocije, pa je i razumljivo zašto su njegovi koncerti širom Europe rasprodani danima unaprijed.

U produkciji švedske televizije sprema se dokumentarni film o njemu kao fenomenu u muzičkom svijetu i o njegovoj slobodi i hrabrosti življenja kao muškarac i žena na Balkanu. Ovo ljeto igrat će Koštanu u istoimenoj predstavi u režiji Kokana Mladenovića. Njegov četvrti album, posve autorski, očekuje se krajem ove godine, a u toku godine nastupat će na deset festivala, među kojima je i kultni Exit.

Završio je postdiplomski studij u Beogradu na Odsjeku za arheologiju a trenutno radi na projektu polifone i monofone muzike u vezi sa sevdahom i nematerijalnim kulturnim blagom Balkana.

Knjiga Mila se može naći u prodaji u Buybookovim knjižarama u BiH te u većini knjižara u Hrvatskoj koje nude Buybookova izdanja, te putem Buybookovog web shopa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s