Gost koji je potaknuo djecu na čitanje

Keti Krpan (keti.krpan@kgz.hr)
Knjižnica Selčina, KGZ

U Zagrebu je od 23. do 28. svibnja gostovao najpoznatiji litvanski dječji pisac i ilustrator, poznat diljem Europe i svijeta, Kestutis Kasparavičius. Riječ je o vrlo cijenjenom autoru, dobitniku brojnih međunarodnih nagrada za ilustracije, a 2007. i 2009. litvanski odjel IBBY predložio ga je za najznačajniju međunarodnu nagradu na području dječje literature, nagradu Hans Christian Andersen.

Za vrijeme svog svibanjskog posjeta Zagrebu, Kestutis Kasparavičius je održao nekoliko radionica za škole i fakultete, te tri radionice za građanstvo u gradskim knjižnicama: Knjižnici Tin Ujević, Knjižnici Novi Zagreb i u Knjižnici Selčina.

Djeca u naselju Selčina su radosno i spremno dočekale gosta koji ih je svojim zanimljivim i šaljivim tekstovima, te toplim i šarenim ilustracijama  potaknuo na čitanje. U okviru školske radionice su djeca nižih razreda osnovne škole pročitala svih deset njegovih knjiga  objavljenih na hrvatskom jeziku. Članovi Čitateljskog kluba za djecu koji je aktivan u Knjižnici naučili su zanimljivosti iz autorovog života kao i pojedinosti o zemlji iz koje dolazi, što su prezentirali okupljenoj djeci na književnom susretu. Na pričaonicama za  predškolce  čitali smo najmlađima kratke Budalaste priče koje su ih uveseljavale svojom duhovitošću, a kasnije su ih svi željeli posuditi. Kestutisove knjige u Knjižnici Selčina su sve na čitanju u domovima naših najmlađih korisnika.  Ilustracije poznatog ilustratora su poslužile kao predložak za crtanje djeci u Knjižnici i  svakodnevno su nastajali novi crteži  koji su izloženi na panou.

Na književnom susretu s Kestutisom Kasparavičiusom su se okupila brojna djeca u Knjižnici i njihovi roditelji.  Autor im je ispričao svoju najnoviju priču na litvanskom jeziku koju su s velikom pozornošću pratili uz pomoć prevoditeljice. Nakon priče djeca su zajedno s poznatim ilustratorom ilustrirala glavni lik priče, zmiju Anu Kondu. Bio je to grupni rad djece i Kestutisa Kasparavičiusa koji je rezultirao velikom lijepom ilustracijom koja će na zidu naše knjižnice biti ukras i uspomena. Djeca s nestrpljenjem čekaju novu Kestutisovu knjigu, dok postojeće redom iščitavaju i s veseljem posuđuju. Selčina je upoznala Kestutisa Kasparavičiusa kao ilustratora, kao književnika i kao dragog gosta koji je bio odličan poticaj za čitanje i crtanje našim najmlađim korisnicima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s