Poruka novoizabrane predsjednice Hrvatskog čitateljskog društva

piše Snježana Berak, predsjednica HČD-a 2016.-2018.

Poštovane članice i članovi Hrvatskog čitateljskog društva!

Na samom početku zahvaljujem na ukazanom povjerenju i upućenim čestitkama. Čast mi je što kao novoizabrana predsjednica uz ostale članove predsjedništva nastavljamo dobar rad dosadašnjeg vodstva. Zahvaljujem dosadašnjoj predsjednici Kristini Čunović na izvrsnom vođenju Društva i sretna sam što ćemo je i dalje imati kao dopredsjednicu. U idućem mandatnom razdoblju plan je nastaviti s aktivnostima koje traju ili su započete, te nastojati ostvariti i nove planove. Putem naše mrežne stranice www.hcd.hr, glasila Hrčak, e-biltena https://hcdbilten.wordpress.com/, elektroničkom poštom kao i objavljivanjem kalendara događanja, informirati ćemo vas, članove HČD-a o najnovijim događanjima u zemlji i svijetu, o istraživanjima i projektima koji promiču čitanje i pismenost, redovito i ažurno kao i do sada. Nastojat ćemo objavljivati glasilo Hrčak kako bismo vam prenosili informacije o skupovima i aktivnostima HČD-a, ali i ogranaka. Kada govorim o planovima Društva u naredne dvije godine  govorim o nastavku partnerske suradnje s Hrvatskim knjižničarskim društvom, Hrvatskim pedijatrijskim društvom, Hrvatskom udrugom istraživača dječje književnosti i UNICEF-om, u provođenju prve nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!” koja je pokrenuta povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, čiju potporu imamo i u novoj ministrici Bernardici Juretić. Ne zaboravimo da nam je potporu dala i predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović. Valja spomenuti da nam se priključilo i  Hrvatsko logopedsko društvo, a financijsku potporu dobili smo od Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ministarstva kulture kao i donacije nekoliko sponzora. Poticanje čitanja u obitelji, u želji da se kod roditelja, ali i cjelokupnog društva, razvije svijest o važnosti čitanja, kroz tri godine kampanje donijelo je već vidljive rezultate. Sve aktivnosti kampanje “Čitaj mi!” možete pratiti na mrežnim stranicama http://www.citajmi.info i društvenim mrežama Facebook i Twitter koje redovito ažuriramo.

Ne treba naglašavati da je Hrvatsko čitateljsko društvo dobrovoljna udruga, koje se bavi poticanjem, istraživanjem i unapređivanjem čitanja i pismenosti. Osnovano je sa svrhom unapređivanja kvalitete izobrazbe čitanja i pismenosti na svim razinama, razvijanja svijesti o utjecaju čitanja i važnosti pismenosti, promicanja razvijanja onog stupnja pismenosti i čitateljskih sposobnosti, koje su u skladu s jedinstvenim mogućnostima svakog pojedinca i omogućavanja razmjene znanja i iskustava.

Ne treba naglašavati ni to kako je posebno važno, u vrijeme kada izostaje redovna potpora države, redovito uplaćivanje godišnje članarine (30 kn)  pa pozivam sve članove, pojedince i ustanove, da to imaju u vidu. Imate li priliku zagovarajte nas.

Poseban poziv upućujem Ograncima (18) na intenzivno aktiviranje i širenjem aktivnog članstva oživljavanje postojećih, osnivanje novih, kao i povezivanje u međusobnoj suradnji. Ogranci okupljeni oko nacionalnog projekta osmišljenog u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak, „Natjecanje u čitanju naglas“ namijenjeno učenicima osnovnih škola od 3. do 8. razreda, dobar je primjer poticanja čitanja i razvijanja ljubavi prema čitanju. Projekt će HČD provoditi u partnerstvu sa sisačkom knjižnicom koja će ove godine aplicirati na natječaj Ministarstva kulture, stoga pozivamo članove na sudjelovanje

http://www.nkc-sisak.hr/natjecanje -u-citanju-naglas/

Obilježavanje datuma kao što su Svjetski dan čitanja naglas, 24. veljače; Međunarodni dan darivanja knjiga 14. veljače; Međunarodni dan dječje knjige 2. travnja; Dan hrvatske knjige 22. travnja, Svjetski dan knjige i autorskih prava, Noć knjige 23. travnja; Međunarodni dan pismenosti 8. rujna, MHK, prigodni su da svoje ideje, programe i projekte vezane za čitanje u svojim sredinama usmjerimo prema ljubiteljima knjige i čitanja, ali i prema potencijalnim čitačima.

Za sve vas koji imate volju, a ne znate kako, obratite se Predsjedništvu koje će pomoći da načinite prve korake. Posebno me veseli sve veći odaziv naših članova, ali i onih koji to još nisu, na naš foto-natječaj “Smiješak…čitajte!” koji je prošle godine obilježio 10-tu obljetnicu. Nastala izložba od 9 radova, zahvaljujući financijskoj potpori Narodne knjižnice „Petar Preradović“ Bjelovar, putuje hrvatskim knjižnicama (Požega, Bjelovar, Split, Križevci, Daruvar, KGZ) i ukoliko želite možete je i vi ugostiti u svojim sredinama. Hrvatski fotosavez kao sponzor i stručno oko u odabiru najboljih fotografija, prikupljenih tijekom srpnja i kolovoza, pobjednike natječaja darovat će i opet svojim izdanjima.

U planu je sa partnerima pokretanje kampanje za pomoć u čitanju osobama koje imaju poteškoća u svladavanju čitanja, osobe s disleksijom, gluho slijepe osobe, osobe koje pohađaju dopunske škole u svijetu i svima ostalima. Također suradnja s institutima, veleposlanstvima i udrugama na promicanju prava.

Stručni skup povodom Međunarodnog dana pismenosti 8. rujna, ove godine ima za temu „Motivacija i strategije za poticanje čitanja“. Želja nam je saznati što je to što utječe na motivaciju za čitanjem i njen intenzitet, na koje načine učitelji, knjižničari, profesori, djelatnici ustanova i udruga, izdavači, motiviraju, razvijaju pozitivne stavove i mišljenja o čitanju, potiču sklonost kod građana svih dobi, naglašavaju vrijednost, nagrađuju trud i šire interes te potiču unutarnju motivaciju spram čitanja. Za sljedeću 2017. godinu predložena tema skupa je „Koliko smo pismeni/nepismeni – digitalna pismenost našeg doba“. Naime, nerazumijevanje pročitanog teksta ili kritičko neprihvaćanje neke informacije danas se u svijetu može nazvati nepismenošću. Razvoj novih tehnologija, te sve veća važnost digitalne pismenosti pružaju nove mogućnosti za život, no osnova razvoja svakog pojedinca i dalje je pismenost kakvu odavna poznajemo.

U narednom razdoblju nastavit ćemo raditi kao članica Međunarodne čitateljske udruge (International Literacy Association – ILA) i Europskog odbora ILA-e (International Development in Europe Committee) te FELA – Federation of European Literacy Associations, u kojima rade naši predstavnici. Nadamo se da će država donošenjem nove Strategije trajno skrbiti o kulturi čitanja u smislu redovite analize promjena društvenog konteksta čitanja, dosljedne podrške novim nacionalnim projektima te osiguranja financiranja, koordinacije i evaluacije njihove provedbe, osobito kada je u pitanju animiranje čitatelja najranije dobi, ali isto tako osmišljavanje posebnih mjera koje uključuju brigu za hrvatsku književnost i autore.

Pozivam vas da nam se pridružite svojim aktivnostima, savjetima i prijedlozima, jer pred nama je kao što vidite ponovo jedno dinamično i radno dvogodišnje razdoblje.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s