Pričaonica Kazalište u kutiji – dramske igre

pišu Danijela Petrić i Ida Gašpar

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u subotu 19. ožujka 2016. održana je Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine pod nazivom Kazalište u kutiji – dramske igre.

U programu, za koji već godinama postoji veliki interes, sudjelovalo je 64 mališana i njihovih roditelja. Pričaonica se odvija u tri grupe: za djecu od 6 do 18 mjeseci, od 18 mjeseci do 2 godine i za djecu od 2 do 3 godine. Priče i aktivnosti prilagođene su dobi djeteta.

Voditeljice Pričaonice, odgajateljice Marija Sesvečan i Gordana Bonta, savjetovale su roditelje kako slikovnicu približiti djetetu izradom lutaka od raznih materijala i malog kazališta od korištenih kutija. Naglasile su kako se dramatizacijom teksta kod djeteta potiče govorno-jezični razvoj, slušno-verbalna pažnja, kreativnost i mašta.  Za manji uzrast dramatizirana je priča u stihovima  “Avanture maloga Juju“, a za stariji priča „Ti i ja, mali medo“. Roditelji su sami izrađivali likove i sudjelovali u dramatizaciji.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica pokrenula je ovaj program 2008. godine s ciljem pružanja stručne i savjetodavne pomoći roditeljima u kvalitetnom provođenju vremena s djetetom. Samo prošle godine održano je 10 pričaonica, a zabilježena su 622 posjeta.  Zbog nedostatka prostora u Dječjem odjelu ovaj program provodi se u prostoru Čitaonice tiska na 1. katu Knjižnice koji se pokazao premalen za sve zainteresirane. Iz tog razloga uvedena su ograničenja u broju posjeta  koji je veći u odnosu na prošlu godinu za 55 posjeta ili 7%.  Više od 78% roditelja, od 49 ispitanih, ovaj program ocjenjuje ocjenom odličan, njih preko 60% sadržaj mogu primijeniti u odgoju djeteta, a 40 % djelomično, dok njih preko 95% voditeljice ocjenjuje ocjenom odličan.

U evaluaciji su zabilježeni i komentari roditelja poput:  „Predivan pristup djeci i roditeljima i zanimljiv program. Bilo bi nam ljepše da se češće odvijaju, možda bi bila manja gužva. Odlična inicijativa, super voditeljice programa. Uvijek zanimljivo, edukativno i zabavno! Velika pohvala! Voditeljice igraonica su odlične. Nude mi neka gotova rješenja za rješavanje spornih situacija s mojom unučicom i hvala im na tome. Vrlo smo zadovoljni Pričaonicom za bebe i voljeli bismo da se odvija češće jer u gradu nema mnogo sadržaja za tako malu djecu.“

U Pričaonicama za bebe i malu djecu do 3 godine obrađuju se različite teme vezane uz odgoj i razvoj djeteta koje predlažu i sami roditelji. Tijekom svakog susreta knjižničarke roditeljima preporučuju slikovnice i sadržaje na drugim medijima  na zadanu temu te priručnike iz bogate zbirke priručnika za roditelje koja se nalazi u Dječjem odjelu. Pričaonice su i prigoda za razmjenu iskustava među roditeljima, a mališanima za igru i druženje s vršnjacima.  Knjižnica i ovim programom promiče značaj rane pismenosti odnosno stvaranja okruženja u kojem će dijete zavoljeti knjigu i čitanje od najranije dobi. Program se nadovezuje na projekt „Knjige za bebe“ koji Knjižnica provodi od 1999. godine poklanjajući svakom djetetu rođenom u koprivničkom rodilištu slikovnicu, platnenu torbicu i prijavnicu za besplatno učlanjenje u Knjižnicu, a roditeljima brošuru s informacijama što i kako čitati djeci od rođenja. U ovom projektu do sada je podijeljeno preko 12.500 paketa „Knjige za bebe“ na području Koprivničko-križevačke županije. Rezultati ovih programa vidljivi su u porastu članova djece rane i predškolske dobi čiji se broj povećao za 11,8 % u odnosu na prošlu godinu (594 članova od 4 do 6 godina i 223 beba i male djece do 3 godine). Ovaj trend bilježi se već nekoliko godina. Uzastopnim porastom učlanjenja te dobne skupine povećavaju se i prostorne potrebe za te dobne skupine korisnika. Njihove su potrebe specifične, potreban je prostor za igru i razonodu. Većim prostorom usluge za malu djecu mogle bi se provoditi češće, što je i želja roditelja, a ujedno bi se pridobio još veći broj korisnika.

Do kraja godine u Pričaonici će se govoriti o važnosti fizičkog kontakta u životu malog djeteta, razvoju predčitalačkih vještina i senzorne motorike, o zdravoj prehrani i higijeni zubi, o učenju u prirodi i potrebi za kretanjem. Svi zainteresirani mogu se prijaviti za sudjelovanje na broj telefona 048/622-363 (kućni 106) ili na e-mail djecji@knjiznica-koprivnica.hr. Pozivamo Vas da sa svojim djetetom posjetite koprivničku knjižnicu jer stjecanje navike dolaska u knjižnicu i čitanje od najranije dobi preduvjet je za uspješno učenje kroz cijeli život.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s